O εντυπωσιακός στόλος ρωσικών αεροσκαφών

O εντυπωσιακός στόλος ρωσικών αεροσκαφών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 50 αεροσκάφη και 200 πεζοναύτες έχει στείλει η Ρωσία στη Συρία, για την πρώτη μάχιμη αποστολή της χώρας στη Μέση Ανατολή, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Η ρωσική αεροπορική δύναμη στη Συρία αποτελείται από δύο τύπους δοκιμασμένων από τη σοβιετική εποχή αεροσκαφών: τα Σουχόι Su-24 και Su-25. Το Σουχόι-24 είναι γνωστό στο ΝΑΤΟ με την κωδική ονομασία «Φένσερ», ενώ το 25 φέρει την κωδική ονομασία «Φρόγκφουτ» (βατραχοπόδαρο). Η επιλογή του υποηχητικού «Φρόγκφουτ» είναι ενδεικτική, καθώς το παλιωμένο –αλλά ιδιαίτερα αξιόπιστο– αεροσκάφος θεωρείται ιδανικό για πολλαπλές αποστολές, με ελάχιστη συντήρηση. Τα ρωσικά Su-25 έχουν, στο μεταξύ, την ικανότητα νυκτερινής πτήσης και βομβαρδισμού, κάτι που δεν ισχύει για τα αεροσκάφη του ιδίου τύπου που διαθέτει η συριακή πολεμική αεροπορία.

Την ανησυχία της Δύσης προκαλεί, όμως, η παρουσία ρωσικών μαχητικών Su-30M «Φλάνκερ», στον ρωσικό εκστρατευτικό εναέριο στόλο. Τα αεροσκάφη αυτά είναι κατασκευασμένα για αερομαχίες, ενώ οι δυτικοί επιτελείς εκτιμούν ότι αναπτύχθηκαν στη Συρία για να αποθαρρύνουν ενδεχόμενο σχέδιο της Δύσης για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, χωρίς ρωσική συμμετοχή. Η παρουσία του υπερσύγχρονου βομβαρδιστικού Su-34 «Φούλμπακ», που αξιοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή σε επιχειρήσεις στην ανατολική Συρία, οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην πρόθεση του ρωσικού επιτελείου να δοκιμάσει το αεροσκάφος σε συνθήκες πραγματικής μάχης.

Πέρα από τον εντυπωσιακό αυτό στόλο αεροσκαφών, η Ρωσία ανέπτυξε το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir S-1 Greyhound. Οι κινητές αυτές μονάδες αντιαεροπορικών πυραύλων έχουν μικρή εμβέλεια και αξιοποιούνται για την προστασία αεροδρομίων, ενώ λειτουργούν και ως έμμεση προειδοποίηση προς τις αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Συρία να μην πλησιάσουν τα ρωσικά αεροδρόμια.

Ναυτική μοίρα μάχης

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό ναυτικό έχει αναπτύξει μοίρα μάχης στα ανοικτά των συριακών ακτών. Στη μοίρα αυτή περιλαμβάνονται πλοία με συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος.

Παρότι οι μάχες εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» διεξάγονται αποκλειστικά στην ερημική ενδοχώρα της Συρίας, η ναυτική μοίρα της Ρωσίας, αποτελούμενη από φρεγάτες, κορβέτες και αντιτορπιλικά, λειτουργεί ως «φρουρά» της παραλιακής ζώνης της ΒΔ χώρας, τόπου κατοικίας της θρησκευτικής μειονότητας των Αλαουιτών, στην οποία ανήκει ο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η αντιαεροπορική ικανότητα των πλοίων του ρωσικού στόλου στα ανοικτά της Συρίας αποτρέπει την ίδια ώρα την ελεύθερη κίνηση της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και ιδιαίτερα των κατασκοπευτικών της αεροσκαφών, πάνω από χερσαίες ζώνες, ελεγχόμενες από το καθεστώς της Δαμασκού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή