Δριμύτατη επίθεση Κάμερον στον Κόρμπιν

Δριμύτατη επίθεση Κάμερον στον Κόρμπιν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Ολομέτωπη επίθεση κατά της φτώχειας» υποσχέθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον κατά τη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνησή του καταργεί φοροελαφρύνσεις επιβαρύνοντας τα φτωχότερα νοικοκυριά έως και 1.300 στερλίνες ετησίως.

Ο Κάμερον εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του νέου επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, αποβλέποντας στην επέκταση της επιρροής των Συντηρητικών στον μεσαίο χώρο. Ανάλογη στόχευση είχε και η ομιλία του υπουργού Οικονομικών και επίδοξου διαδόχου του Κάμερον στην πρωθυπουργία, Τζορτζ Οσμπορν, τη Δευτέρα. «Είμαστε το μοναδικό πραγματικό κόμμα της εργασίας», είχε δηλώσει ο Οσμπορν. «Είμαστε το κόμμα των εργαζομένων», είπε χθες ο Κάμερον. Οι Συντηρητικοί εκτιμούν ότι μπορούν να περιθωριοποιήσουν τον Κόρμπιν στηλιτεύοντας την κριτική που εκείνος ασκεί στις κεντρικές επιλογές της βρετανικής εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής.

«Εχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις για τον νέο ηγέτη των Εργατικών. Αλλά αρκεί να ξέρετε ένα πράγμα. Θεωρεί ότι ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν τραγωδία», τόνισε χθες ο Κάμερον καταχειροκροτούμενος. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό τον άνθρωπο να μολύνει τη χώρα που αγαπάμε με μια ιδεολογία που απειλεί την ασφάλεια, συμπαθεί τους τρομοκράτες και μισεί τη Βρετανία».

Το γραφείο Τύπου του νέου ηγέτη των Εργατικών χαρακτήρισε την επίθεση «βέβαιο σημάδι ότι οι Συντηρητικοί έχουν ταρακουνηθεί» από τη δυναμική που μετέτρεψε τον Κόρμπιν από παραγκωνισμένο βουλευτή σε επικεφαλής του κόμματος.

Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Κάμερον είπε στους συνέδρους ότι δεν έχει «κανέναν συναισθηματικό δεσμό» με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι υπερβολικά μεγάλη, υπερβολικά αυταρχική και υπερβολικά πρόθυμη να αναμειγνύεται στις υποθέσεις μας», επισήμανε ο Κάμερον, που βρίσκεται σε περίοδο επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της Βρετανίας με την Ε.Ε., ενόψει του δημοψηφίσματος για την έξοδο της Βρετανίας το 2016 ή το 2017. «Θέλω μια καλύτερη συμφωνία με την Ε.Ε. ώστε να έχουμε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους».

Ο Κάμερον αναγνώρισε ότι η Βρετανία είναι η χώρα με τη μικρότερη κοινωνική κινητικότητα στον ανεπτυγμένο κόσμο, δηλαδή η χώρα στην οποία, περισσότερο από κάθε άλλη, το εισόδημα των τέκνων εξαρτάται από το εισόδημα που είχαν οι γονείς. Αλλά τόνισε ότι το μόνο κόμμα που μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό είναι οι Συντηρητικοί, «το κόμμα της ελπίδας».

Η ομιλία του Κάμερον δεν περιελάμβανε παρά μόνο μια φευγαλέα αναφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, προκαλώντας επικριτικά σχόλια από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Επίσης, οργανώσεις που ασχολούνται με στεγαστικά ζητήματα αμφισβήτησαν τη δήλωση περί 1,3 εκατομμυρίου νέων ιδιοκτητών σπιτιών, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα στο οποίο αναφερόταν ο Κάμερον προϋποθέτει αξιόλογα εισοδήματα και σε καμία περίπτωση δεν λύνει το στεγαστικό πρόβλημα των πιο φτωχών.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που πλήττει τα κατώτερα στρώματα, έχει συναντήσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κόμματος, με σημαντικότερο επικριτή τον έτερο διεκδικητή της ηγεσίας των Συντηρητικών, δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή