80.000 διαδηλωτές στο κέντρο των Βρυξελλών

80.000 διαδηλωτές στο κέντρο των Βρυξελλών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Για δεύτερη χρονιά μέσα σε ένα χρόνο, τα βελγικά συνδικάτα κατάφεραν να βγάλουν στους δρόμους 100.000 εργαζομένους, διαμαρτυρόμενους για τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της απορρύθμισης των αγορών, τις οποίες προωθεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της. Οπως και τον περασμένο Νοέμβριο, η ολοκλήρωση της μαζικής διαδήλωσης επισκιάστηκε από βίαια επεισόδια, όταν λίγες εκατοντάδες άτομα συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πετώντας πέτρες και μπουκάλια, ενώ οι Αρχές απώθησαν τους ταραξίες με ρίψη δακρυγόνων και αντλίες νερού.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 80.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης. Το Κοινό Συνδικαλιστικό Μέτωπο, που οργάνωσε την κινητοποίηση, ανεβάζει τον αριθμό των διαδηλωτών στις 100.000. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν κόκκινες σημαίες και πλακάτ, όπου εικονίζονταν πιάτα γεμάτα με ψίχουλα, καθώς το βασικό σύνθημα της διαδήλωσης ήταν «Για εμάς τίποτα, μόνο ψίχουλα».

Το πρώτο κανάλι της βελγικής τηλεόρασης έκανε λόγο για μεμονωμένα επεισόδια μεταξύ λιμενεργατών, που έφτασαν στις Βρυξέλλες από την Αμβέρσα, και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με ένα φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε. Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων ακινητοποιήθηκαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ πολλά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν.

Πανεθνική απεργία

Αύριο έχει προκηρυχθεί πανεθνική απεργία στους σιδηροδρόμους. Στις 6 Νοεμβρίου 2014, είχε πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μια ογκώδης διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας. Eκτοτε, οι διεκδικήσεις των συνδικάτων δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά μιας και δεν έχουν πετύχει πολλά πράγματα. Αντιθέτως, τον περασμένο Ιούλιο εγκρίθηκε οριστικά –παρά τις αντιρρήσεις τους– η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια μέχρι το 2025 και στα 67 το 2030, από 65 που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αυξήσει στο 21% τον ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα (είχε μειωθεί στο 6% το 2013), αλλά και τους φόρους στον καπνό, στο αλκοόλ και στα αναψυκτικά, ευελπιστώντας ότι θα γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με 700 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

Οι τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις έχουν συμπήξει ένα κοινό μέτωπο, προβάλλοντας το επιχείρημα πως ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος του εργατικού δυναμικού.

Οι ενώσεις διαμαρτύρονται κυρίως για την αναστολή της προσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, για περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και φορολογικά μέτρα τα οποία, κατά τη γνώμη τους, είναι άδικα υπέρ των εργοδοτών.

Η εφημερίδα La Capitale ανέφερε ότι η χθεσινή διαδήλωση είναι πιθανό να είναι η πρώτη σε μια σειρά αντίστοιχων κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν στη διάρκεια του φθινοπώρου. Η αυριανή απεργία στους σιδηροδρόμους θα επηρεάσει τα δρομολόγια τρένων του Eurostar και της υπηρεσίας εσωτερικών διαδρομών Thalys.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή