Απαγόρευση λειτουργίας τουρκικών ΜΜΕ

Απαγόρευση λειτουργίας τουρκικών ΜΜΕ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες διαστάσεις λαμβάνουν οι δικαστικές διώξεις εναντίον αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, ενισχύοντας τους φόβους της τουρκικής αντιπολίτευσης και Ευρωπαίων πολιτικών για περιορισμό της ελευθεροτυπίας ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Με εισαγγελική απόφαση, η μεγαλύτερη ψηφιακή πλατφόρμα της Τουρκίας, Digiturk, υποχρεώθηκε να σταματήσει την αναμετάδοση έξι τηλεοπτικών καναλιών που ελέγχονται από την αδελφότητα του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Σύμμαχος του Τ. Ερντογάν στο παρελθόν, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Γκιουλέν ήρθε σε ρήξη με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και κατηγορείται από τον Ερντογάν για δημιουργία «παρακράτους» με στόχο την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης. «Πρόκειται για προσπάθεια του ΑΚΡ να επιβάλει τη σιωπή στα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης ενόψει εκλογών», σχολίασε ο Ισμέτ Ντεμιρντογκέν, εκ μέρους του κεμαλικού κόμματος CHP, που εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση.

Μεταξύ των έξι τηλεοπτικών δικτύων που σίγησαν από χθες, περιλαμβάνεται και το παιδικό κανάλι S Haber, γεγονός που προκάλεσε καταιγισμό ειρωνικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτή η εισαγγελική απόφαση αποτελεί πλήγμα για τον Αρθουρ το Κουνέλι και για τον Γιούμι το Εξυπνο Φορτηγό», ανέφερε ένα από τα μηνύματα που έκαναν θραύση στο Twitter, παραπέμποντας σε δύο δημοφιλείς ήρωες παιδικών σειρών κινουμένων σχεδίων. Απτόητος, ο Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι «θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που προβλέπονται από τον νόμο» εναντίον των μέσων που ελέγχονται από την αδελφότητα Γκιουλέν.

Την εισαγγελική απόφαση καυτηρίασε από τις Βρυξέλλες η Ρεμπέκα Χαρμς, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, εκτιμώντας ότι πρόκειται για προσπάθεια επηρεασμού των ψηφοφόρων. Η βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Αννα-Μαρία Μπιλντ έκανε λόγο για κίνηση «ασύμβατη με τις ευρωπαϊκές αξίες, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Στο μεταξύ, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απέρριψε εισαγγελικό αίτημα για φυλάκιση του δημοσιογράφου Μπουλέντ Κενές, διευθυντή της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Zaman, με την κατηγορία ότι προσέβαλε τον Ερντογάν και άλλους πολιτικούς μέσω Twitter.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή