Βουλευτής έριξε καπνογόνο στη Βουλή του Κοσόβου

Βουλευτής έριξε καπνογόνο στη Βουλή του Κοσόβου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Καπνογόνο έριξε χθες στην αίθουσα του Κοινοβουλίου του Κοσόβου ο Αλβανός βουλευτής της αντιπολίτευσης Αλμπιν Κούρτι, σε μία προσπάθεια να εμποδίσει τη συζήτηση της συμφωνίας για σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κάντρι Βεσέλι, είχε καλέσει τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στη συζήτηση γύρω από τη συμφωνία με τη Σερβία, για να «εκφράσουν από κοινού τις επιφυλάξεις, τη δυσαρέσκεια ή τη στήριξή τους στη συμφωνία των Βρυξελλών».

Ο επικεφαλής του Κόμματος Αυτοδιάθεσης, Αλμπιν Κούρτι, όμως, προτίμησε να ρίξει το καπνογόνο, κλωτσώντας το μάλιστα στο κέντρο της αίθουσας, σε μία προσπάθεια εξάπλωσης του καπνού. Δύο βουλευτές παρουσίασαν τάσεις λιποθυμίας και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της κοσοβάρικης πρωτεύουσας.

Ο Κούρτι υπήρξε ηγετικό στέλεχος του αλβανικού φοιτητικού κινήματος στην πρώην σερβική επαρχία, ενώ διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας τη δεκαετία του 1990. «Ουδείς νομιμοποιείται να επαναφέρει τη σερβική κυριαρχία στο Κόσοβο. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο», είπε μέλος του Κόμματος Αυτοδιάθεσης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μέλη των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν διακόψει τις εργασίες του Κοινοβουλίου χρησιμοποιώντας σφυρίχτρες και πετώντας αυγά, εκδηλώνοντας με τους τρόπους αυτούς τη δυσαρέσκειά τους στη συμφωνία υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία στις περιοχές του Κοσόβου με σερβική πλειοψηφία.

«Πολιτειακή εκτροπή»

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η κυβέρνηση του Ισα Μουσταφά καταδίκασε την ενέργεια του Κούρτι, χαρακτηρίζοντάς την «πολιτειακή εκτροπή» και «υπερβαίνουσα κάθε όριο δημοκρατικής συμπεριφοράς». Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφετέ Τσαχτζαγκά, κατήγγειλε τις «ανεπίτρεπτες ενέργειες των βουλευτών της αντιπολίτευσης». Την κυβέρνηση του Ισα Μουσταφά και του Δημοκρατικού Κόμματος στηρίζει η Δημοκρατική Λίγκα του Κοσόβου, του υπουργού Εξωτερικών Χασίμ Θάτσι. Τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 68 από τις 120 έδρες του οργάνου.

Ο βουλευτής του Κόμματος Αυτοδιάθεσης Γκλάουκ Κονιούφτσα προανήγγειλε ότι η παρεμπόδιση της συζήτησης για τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο, που διεξάγεται κάθε Πέμπτη, θα συνεχιστεί: «Παρεμποδίζουμε την κοινοβουλευτική ζωή στο Κόσοβο, απορρίπτοντας όσα η κυβέρνηση υπέγραψε ερήμην μας. Ζητούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει την υπογραφή της από την πρόσφατη συμφωνία με τη Σερβία και ειδικότερα από τα εδάφια που αφορούν την ίδρυση σερβικής ένωσης δήμων».

Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο, υπό την αιγίδα της Ε.Ε., το Κόσοβο συμφώνησε να προσφέρει ενισχυμένη οικονομική και νομοθετική αυτονομία στη σερβική μειοψηφία της χώρας, μέσω Ενωσης Σερβικών Δήμων.

Στο μεταξύ, τη διαφωνία του με το «κεφάλαιο 35» των συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Βρυξελλών, που αφορά το Κόσοβο, εξέφρασε χθες ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντρ Βούκσιτς, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ.

Το επίμαχο κεφάλαιο αφορά την πρόθεση του Κοσόβου να γίνει μέλος της UNESCO, περιλαμβάνοντας παράλληλα και προτάσεις για τη ρύθμιση της προσφυγικής κρίσης στην περιοχή. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, σε συνάντηση που θα έχουν ο Βούκσιτς με τον Κοσοβάρο ομόλογό του, Ισα Μουσταφά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή