Νομπέλ Ειρήνης στο Κουαρτέτο της Τυνησίας

Νομπέλ Ειρήνης στο Κουαρτέτο της Τυνησίας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. «Σε όσους έγιναν μάρτυρες για μια δημοκρατική Τυνησία» αφιέρωσε χθες το Νομπέλ Ειρήνης ο επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Τυνησίας (UGTT) Χουσίν Αμπάσι. Η νορβηγική επιτροπή απένειμε χθες το Νομπέλ Ειρήνης για το 2015 στις τέσσερις οργανώσεις του λεγόμενου «Κουαρτέτου Εθνικού Διαλόγου», που παρενέβη αποφασιστικά στα πολιτικά πράγματα της Τυνησίας την ευαίσθητη περίοδο 2013-2014.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Νομπέλ Κάσι Κούλμαν Φάιβ χαιρέτισε «την αποφασιστική συμβολή του “Κουαρτέτου” στην οικοδόμηση πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία την επαύριο της επανάστασης του γιασεμιού, το 2011» και εξέφρασε την ελπίδα η βράβευση αυτή να λειτουργήσει ως έμπνευση για όσους προάγουν την ειρήνη και τη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η αναπάντεχη βράβευση αποτέλεσε αιτία πανηγυρισμών σε μία χώρα που βρέθηκε φέτος στο στόχαστρο πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων από τζιχαντιστές. Το βραβείο «είναι μια ενθάρρυνση για τον λαό της Τυνησίας» ανέφερε η επιτροπή.

Το «Κουαρτέτο» αποτελείται από την UGTT, το πανίσχυρο τυνησιακό συνδικάτο που έχει παίξει ενεργό ρόλο στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, την UTICA, την ένωση τυνησιακής βιομηχανίας, εμπορίου και βιοτεχνίας, τον Δικηγορικό Σύλλογο και την Οργάνωση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στα τέλη του 2010, όταν ξέσπασαν οι πρώτες ταραχές της εξέγερσης που ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπεν Αλι, η UGTT αγκάλιασε τους διαδηλωτές προσφέροντας πολύτιμη στήριξη. Στις 14 Ιανουαρίου 2011, όταν οι διαδηλωτές είχαν περικυκλώσει το υπουργείο Εσωτερικών, χώρο βασανιστηρίων του καθεστώτος, δεκάδες μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου στάθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και στους διαδηλωτές, προσπαθώντας να αποτρέψουν λουτρό αίματος. Το ίδιο βράδυ ο Μπεν Αλι εγκατέλειψε τη χώρα – το πρώτο ντόμινο της «αραβικής άνοιξης» είχε πέσει.

Οι οργανώσεις βραβεύθηκαν για τη συμβολή τους στο επόμενο κεφάλαιο της σύγχρονης τυνησιακής ιστορίας: την πολιτική κρίση του 2013. Οι πρώτες εκλογές της τυνησιακής μεταπολίτευσης έφεραν στην εξουσία έναν συνασπισμό υπό το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα Ενάχντα. Το 2013, οι τέσσερις οργανώσεις συνεργάστηκαν προκειμένου να διαπραγματευθούν την αποχώρηση του Ενάχντα από την εξουσία με τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών και την κατάρτιση νέου, προοδευτικού συντάγματος.

«Χωρίς την εκτενή συμβολή της UGTT, ίσως της μόνης οργάνωσης της οποίας η ισχύς και η νομιμοποίηση ανταγωνίζεται αυτήν των ισλαμιστών, ο αξιοσημείωτος πολιτικός συμβιβασμός στην Τυνησία δεν θα είχε επιτευχθεί», σημείωσε πρόσφατα η αναλύτρια του Ινστιτούτου Κάρνεγκι Σάρα Τσέις. «Η ιστορία της Τυνησίας δεν είναι μόνο μία ιστορία πιο ώριμων πολιτικών κομμάτων από τα αντίστοιχα της Αιγύπτου ή της Λιβύης. Αφορά την ευρύτατη απονομιμοποίηση της πολιτικής διαδικασίας και την ικανότητα εξωτερικών παικτών να λειτουργούν ως όργανα πίεσης και μεσολάβησης».

Μογκερίνι, Κάμερον

«Η βράβευση δείχνει ότι η έξοδος από την κρίση στην περιοχή είναι η εθνική ενότητα και η δημοκρατία», σημείωσε η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον είπε ότι η Τυνησία είναι «φάρος ελπίδας» στην περιοχή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή