Μέρκελ: Δεν μπορώ να καθορίσω πόσοι έρχονται στη Γερμανία

Μέρκελ: Δεν μπορώ να καθορίσω πόσοι έρχονται στη Γερμανία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε 10.000 ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ το τελευταίο εικοσιτετράωρο, καθώς ούτε η επιδείνωση του καιρού ούτε οι κίνδυνοι έχουν αποθαρρύνει τις προσφυγικές ροές. Σύμφωνα με καταμέτρηση της οργάνωσης Save The Children, τον τελευταίο μήνα έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο 159 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 35 παιδιά, ενώ εκατοντάδες πνίγηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης.

Στα πρωτόφαντα περιστατικά που έχει παραγάγει η προσφυγική κρίση, περιλαμβάνεται από την Τετάρτη και η συνέντευξη της καγκελαρίου Μέρκελ στη δημοσιογράφο Ανε Βιλ, στην οποία η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται χειμαρρώδης. Εγκαταλείποντας τον συνήθως μετρημένο, ακόμη και βαρετό λόγο της, η Μέρκελ υπερασπίστηκε με πάθος την πολιτική της κυβέρνησής της στο προσφυγικό, στέλνοντας μήνυμα σε όσους ζητούν να σταματήσει η Γερμανία να υποδέχεται πρόσφυγες. «Το πόσοι έρχονται στη Γερμανία δεν έχω τη δύναμη να το καθορίσω», είπε η Μέρκελ. «Το στοπ στις νέες αφίξεις απλά δεν υπάρχει», σημείωσε, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται από εσωκομματικούς της αντιπάλους. «Δεν έχει νόημα να κάνουμε σαν να ήταν στο χέρι μας πόσοι θα έρθουν αύριο. Ούτε θέλω να λάβω μέρος σε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα γίνει πιο εχθρικός προς τους πρόσφυγες».

Τριάντα τοπικά στελέχη του κόμματός της υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην οποία αναφέρεται ότι «η πολιτική των ανοιχτών συνόρων δεν συμβαδίζει ούτε με την ευρωπαϊκή ούτε με τη γερμανική νομοθεσία ούτε και με το πρόγραμμα του CDU». Η Μέρκελ επαίνεσε την επιστολή ως περιέχουσα «καλές προτάσεις», αλλά σημείωσε ότι δεν πρόκειται για «πολιτική» ανοιχτών συνόρων, αλλά για «κατάσταση» ανοιχτών συνόρων, η οποία ανάγεται σε μεγάλο βαθμό στα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συμφωνίες που πρέπει να επιτευχθούν για το προσφυγικό ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία. «Θα περιλαμβάνουν κονδύλια που θα δοθούν προς την Τουρκία, συμφωνία για υποδοχή από μέρους μας συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία και ικανοποίηση κάποιων τουρκικών αιτημάτων», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Στις επικρίσεις ότι έτσι συνεργάζεται με έναν ηγέτη τον οποίο έχει πολλάκις επικρίνει, η Μέρκελ απάντησε με ασυνήθιστη ευθύτητα. «Είναι στα αναθεματισμένα καθήκοντά μου να διαπραγματεύομαι με την Τουρκία», είπε.

Προχθές το πρωί, σε κλειστή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, η Μέρκελ είχε στραφεί εναντίον των Ανατολικοευρωπαίων για την άρνησή τους να υποδεχθούν πρόσφυγες. «Αυτοί που μπορούν να θεωρούνται τυχεροί επειδή έζησαν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου τώρα πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να μείνει κανείς εντελώς έξω από κάποιες πτυχές της παγκοσμιοποίησης. Αυτό μου φαίνεται πολύ περίεργο», είχε σημειώσει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ανακατατάξεις

Στις πολιτικές ανακατατάξεις λόγω του προσφυγικού περιλαμβάνονται δύο εντελώς αντίθετες μεταξύ τους τάσεις, η μείωση της υποστήριξης του ξενοφοβικού Κόμματος των Φινλανδών, στη Φινλανδία, και η αύξηση της επιρροής του επίσης ξενοφοβικού Κόμματος της Ελευθερίας, στην Αυστρία. Ενώ το Κόμμα της Ελευθερίας διεκδικεί την Κυριακή τον Δήμο της Βιέννης, το κόμμα του Τίμο Σόινι, που μετέχει στον φινλανδικό κυβερνητικό συνασπισμό, έχει δει την επιρροή του να πέφτει από το 15% στο 10%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Οι υποστηρικτές του κόμματος είχαν πάρει στα σοβαρά τις υποσχέσεις ότι δήθεν μπορεί να μειώσει τον αριθμό των νεοεισερχομένων, ενώ στην πραγματικότητα φέτος στη Φινλανδία αναμένεται να υποβληθούν 50.000 αιτήσεις ασύλου, αντί 3.600 πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή