Οξύνεται η ένταση στο Ισραήλ, δύο νέες επιθέσεις με μαχαίρι

Οξύνεται η ένταση στο Ισραήλ, δύο νέες επιθέσεις με μαχαίρι

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Τέσσερις Αραβες μαχαίρωσε χθες νεαρός Ισραηλινός στην πόλη Ντιμόνα του νότιου Ισραήλ, ενώ Παλαιστίνιος μαχαίρωσε 14χρονο Ισραηλινό στην Ιερουσαλήμ, οξύνοντας την ένταση που απειλεί να εξαπλωθεί πέρα από την Κατεχόμενη Δυτική Οχθη και την Ιερή Πόλη, σε όλη τη χώρα.

Στην επίθεση στην Ντιμόνα τραυματίσθηκαν δύο Βεδουίνοι και δύο Παλαιστίνιοι, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης είναι νεαρός ψυχοπαθής, γνωστός στις αρχές. Ο δήμαρχος της Ντιμόνα, Μπένι Μπιτόν, είπε ότι δύο από τους τραυματίες είναι εργαζόμενοι στη δημαρχία και ότι Ισραηλινοί περαστικοί έσπευσαν να βοηθήσουν τους Αραβες τραυματίες, προσφέροντάς τους τις πρώτες βοήθειες.

Την επίθεση καταδίκασε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λέγοντας ότι «όποιος βλάπτει αθώους Αραβες πολίτες θα αντιμετωπίζει τις αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις».

Στην Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνιος επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε ελαφρά 14χρονο Ισραηλινό, προτού συλληφθεί από την αστυνομία.

Λίγο αργότερα, ταραχές ξέσπασαν όταν περίπου 50 ορθόδοξοι Εβραίοι, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν ισραηλινές σημαίες γύρω από τους ώμους τους, επιτέθηκαν σε ομάδα Αράβων, που μετέβαινε στο τέμενος Αλ Ακτσά για την προσευχή της Παρασκευής.

Η αστυνομία απαγόρευσε την πρόσβαση Παλαιστίνιων ανδρών κάτω των 50 ετών στο λατρευτικό συγκρότημα του Αλ Ακτσά, όπως κάνει συνήθως σε περιόδους έντασης.

Επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί στο Τελ Αβίβ, την Αφούλα και άλλες ισραηλινές πόλεις, που θεωρούνταν μέχρι τώρα «ασφαλείς». Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου χαρακτήρισε τις επιθέσεις «τρομοκρατικό κύμα», δεσμευόμενος να επιβάλλει την τάξη. Περισσότεροι από 500 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματισθεί την τελευταία εβδομάδα.

Η ένταση των τελευταίων ημερών έχει τις ρίζες της σε φήμες που θέλουν το Ισραήλ να σχεδιάζει την αλλαγή του καθεστώτος του Αλ Ακτσά, υπακούοντας στο πάγιο αίτημα Εβραίων εξτρεμιστών. Οι κύκλοι απαιτούν από την ισραηλινή κυβέρνηση την κατεδάφιση του μουσουλμανικού τεμένους στον λόφο και την ανοικοδόμηση του Ναού του Σολομώντα, όπως θεωρούν ότι επιτάσσει η Παλαιά Διαθήκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή