Το πολιτικό πορτογαλικό σύμπαν κατά του… Κοέλιο

Το πολιτικό πορτογαλικό σύμπαν κατά του… Κοέλιο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η πύρρειος νίκη του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο στην Πορτογαλία να απέδειξε ότι εκλογική επιτυχία και μνημόνιο δεν είναι απαραίτητα ασύμβατες έννοιες, η πολιτική αβεβαιότητα όμως που ακολούθησε την αναμέτρηση απειλεί να ανατρέψει την εύθραυστη οικονομική κατάσταση στη χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η αδυναμία του Κοέλιο να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει την αντιπολίτευση να αποπειραθεί να συγκροτήσει μια κεντροαριστερή κυβέρνηση με τη συμμετοχή των σοσιαλιστών, του Αριστερού Μπλοκ –αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και του ισπανικού Ποδέμος– και των κομμουνιστών. Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η προσπάθεια του πρωθυπουργού να δημιουργήσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ενδεχομένως με την ανοχή των σοσιαλιστών. Ο ηγέτης των τελευταίων, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε άλλωστε πως μόνο… ύστερα από εισβολή Αρειανών θα δεχόταν να στηρίξει τον Κοέλιο.

Μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη στη χώρα, η οποία υπέμεινε χρόνια οδυνηρών περικοπών δαπανών και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις μετά τη διάσωσή της από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.

Στόχος του Πορτογάλου πρωθυπουργού είναι να ζητεί περιστασιακή στήριξη στα επιμέρους νομοσχέδια από τους σοσιαλιστές, ακόμη κι αν εκείνοι δεν συμπράξουν μαζί του. Επιπλέον η κυβέρνηση μειοψηφίας του θα μπορούσε να θεσπίζει νόμους, υπό τον όρο ότι οι σοσιαλιστές θα απέχουν. Την εβδομάδα που πέρασε ο Κοέλιο, ο οποίος εκτελεί χρέη εντολοδόχου πρωθυπουργού, κάλεσε τον Κόστα σε συνομιλίες, αλλά ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να διαπραγματευτεί με τα αντιμνημονιακά αριστερά κόμματα της χώρας. «Δεν πιστεύω ότι θα ήταν υγιές προς τις βασικές πολιτικές δυνάμεις να μοιραστούν τις κυβερνητικές ευθύνες, εκτός εάν υπάρξουν έκτακτες συνθήκες, όπως αν εισβάλουν οι Αρειανοί», είπε ο Κόστα στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Εχουμε εντολή να συζητήσουμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις χωρίς εξαιρέσεις».

Οι «ρυθμιστές» σοσιαλιστές

Αναλυτές επιμένουν, πάντως, ότι οι σοσιαλιστές μάλλον θα στηρίξουν τον Κοέλιο τελικά, παρόλο που το κόμμα της αντιπολίτευσης είναι βαθιά διχασμένο λόγω της αδυναμίας του να κεφαλαιοποιήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια από τη λιτότητα. «Οι σοσιαλιστές θα μιλήσουν με τη Δεξιά και την Αριστερά επειδή θέλουν να θεωρούνται ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων», ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής Αντόνιο Κόστα Πίντο.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αργόσυρτες συζητήσεις και ένα βαθμό αβεβαιότητας για κάποιου είδους επίσημη συμφωνία. Τελικά όμως οι σοσιαλιστές θα στηρίξουν την κυβέρνηση, ακόμη κι αν δεν υπάρξει επίσημη συμφωνία», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη νέα Βουλή ο κεντροδεξιός σχηματισμός του Κοέλιο κατέχει 104 έδρες από τις 230, οι σοσιαλιστές 85, το Αριστερό Μπλοκ 19 και οι κομμουνιστές 17. Τα δύο μικρότερα κόμματα επιθυμούν επαναδιαπράγματευση για το χρέος, αν και το Αριστερό Μπλοκ ήρε την αντίθεσή του στο ευρώ. Στον αντίποδα, οι σοσιαλιστές θέλουν μεν χαλάρωση της λιτότητας, αλλά ταυτόχρονη εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων, οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί με την Ε.Ε.

Προεκλογικά το κόμμα του Κοέλιο χρησιμοποίησε στην εκστρατεία του εικόνες Ελλήνων συνταξιούχων που συνωστίζονται στις τράπεζες και προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι σε περίπτωση νίκης της Αριστεράς θα υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα και εξίσου δρακόντεια μέτρα, όπως αυτά που έλαβε η Ε.Ε. για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η τρόικα προχώρησε σε μερική άρση των πιέσεων πριν από τις εκλογές, παρόλο που το χρέος της Πορτογαλίας παραμένει υψηλό και και η ανάπτυξη αναιμική, 1,6% τον χρόνο.

Η ανεργία έχει μειωθεί από 17% στο 12%, ενώ η νεανική ανεργία είναι σταθερά πάνω από 30% και αφορά όσους νέους δεν έχουν μεταναστεύσει. Από έναν πληθυσμό 10,4 εκατ. σχεδόν μισό εκατομμύριο νέοι άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία τρία χρόνια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή