Κυριαρχία Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές της Βιέννης

Κυριαρχία Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές της Βιέννης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. «Η Οκτωβριανή Επανάσταση ακυρώνεται». Με αυτόν τον τίτλο υποδέχθηκε ο Τύπος της Αυστρίας το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στη Βιέννη, στις οποίες επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η 70ετής κυριαρχία των Σοσιαλδημοκρατών. Το ξενοφοβικό κόμμα της Ελευθερίας (FPO) του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε έμεινε στο 31%, σχεδόν οκτώ μονάδες πίσω από τους νικητές, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που μιλούσαν για «ντέρμπι».

Ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της πόλης Μίχαελ Χόιπλ έχει τώρα τη δυνατότητα να ανανεώσει τον συνασπισμό του με τους Πρασίνους ή να προτιμήσει ως εταίρο το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο όμως εξήλθε βαρύτατα πληγωμένο από την αναμέτρηση της Κυριακής. «Τι λείπει από το Λαϊκό Κόμμα;» διερωτήθηκε γελοιογράφος μετά την καταβύθιση του κόμματος σε μονοψήφιο ποσοστό. «Προφανώς ο λαός».

Το λαϊκό στοιχείο της αυστριακής πρωτεύουσας προτίμησε μαζικά το FPO, όπως καταδεικνύει η νίκη του κόμματος στα εργατικά προάστια Σίμερινγκ και Φλόρισντορφ. Τα πάλαι ποτέ προπύργια των Σοσιαλδημοκρατών (που ώς το 1991 ονομάζονταν σοσιαλιστές) πέρασαν στο FPO, το κόμμα που ίδρυσε ο Γιεργκ Χάιντερ. Υπό τον Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, το κόμμα υπόσχεται να «εκδικηθεί» τις ελίτ για λογαριασμό του αυστριακού «λαού», τον οποίο προσφέρεται να προστατεύσει από την «εισβολή» των ξένων φτιάχνοντας φράχτη γύρω από την Αυστρία, υπό τα πρότυπα της Ουγγαρίας.

H νίκη των Σοσιαλδημοκρατών βασίστηκε στην προβολή του δημάρχου Χόιπλ ως του μόνου που μπορεί να σταθεί «εμπόδιο στον Στράχε», ενώ η πόλωση που καλλιεργήθηκε από τις δημοσκοπήσεις ενέτεινε το φαινόμενο της «χρήσιμης ψήφου» προς τους Σοσιαλδημοκράτες. Από το φαινόμενο αυτό επλήγησαν ώς ένα βαθμό και οι Πράσινοι, των οποίων ηγείται η ελληνικής καταγωγής Μαρία Βασιλάκου.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, μετά και την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, ενώ δεν αναμένονται ουσιώδεις αποκλίσεις σε σχέση με τα προσωρινά αποτελέσματα, τα οποία έχουν ως εξής: Σοσιαλδημοκράτες 39,5% (πτώση πέντε μονάδων), FPO 31% (άνοδος πέντε μονάδων), Πράσινοι 11,7% (πτώση μιας μονάδας), Λαϊκό Κόμμα 9,2% (πτώση τεσσάρων μονάδων).

Στην επινίκια ομιλία του, ο δήμαρχος Χόιπλ είπε ότι όσοι ξεφεύγουν από την τρομοκρατία και από την πείνα, πρέπει να βοηθούνται. «Αυτό πρεσβεύω σε όλη μου την πολιτική σταδιοδρομία», υπογράμμισε. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν περάσει από τη Βιέννη τον τελευταίο μήνα κατευθυνόμενοι προς τη Γερμανία, προκαλώντας κύμα υποστήριξης από κατοίκους που έσπευσαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς για να τους συμπαρασταθούν και να τους προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα όμως οι ανησυχίες μερίδας κατοίκων εντάθηκαν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή