Μέρκελ: Οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν σε Ελλάδα, Τουρκία

Μέρκελ: Οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν σε Ελλάδα, Τουρκία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και της ευρωπαϊκής αποστολής φύλαξης των συνόρων, της Frontex, προανήγγειλε στη χθεσινή συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild η Αγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι «στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν». Παράλληλα ανέφερε ότι η δημιουργία των μεγάλων κέντρων υποδοχής, των επονομαζόμενων «hot spots», σε Ελλάδα και Ιταλία μπορεί να βάλει σε τάξη την τρέχουσα χαοτική κατάσταση των μεταναστευτικών ροών. Θα πρέπει να συνδράμουμε την Τουρκία με πολλούς τρόπους, ώστε να βελτιώσουν τη ζωή τους εκεί εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, συμπλήρωσε. «Στη Λιβύη δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένα αποτελεσματικό κράτος σε λειτουργία. Εκεί είναι εύκολο το παιχνίδι για τους λαθρέμπορους», υπογράμμισε και δεσμεύτηκε πως θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την αποκατάσταση των κρατικών δομών, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία με αυτές στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των διακινητών.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους συμπατριώτες της η κ. Μέρκελ υποσχέθηκε πως δεν θα υπάρξει αύξηση φόρων λόγω προσφυγικής κρίσης, ενώ εμφανίστηκε διστακτική στην ερώτηση αν θα φιλοξενούσε έναν πρόσφυγα στο σπίτι της, μια συμβολική κίνηση που έκαναν Ευρωπαίοι πολιτικοί. «Παρόλο που τρέφω μεγάλο σεβασμό γι’ αυτούς τους ανθρώπους που το κάνουν, δύσκολα μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου σε αυτήν τη θέση στην παρούσα φάση. Αλλωστε θεωρώ ότι είναι καθήκον μου να μεριμνήσω να αναλάβει το κράτος αυτήν την αποστολή», απάντησε στον διευθυντή της Bild Κάι Ντίκμαν και σε δύο δημοσιογράφους του ταμπλόιντ φύλλου: Πάουλ Ροντσχάιμερ και Κίκι Κάους.

«Κυρία καγκελάριε, τόσες πολλές κρίσεις μαζεμένες δεν είχατε ποτέ στη διάρκεια της θητείας σας: Ουκρανία, Ελλάδα, τώρα οι πρόσφυγες. Αναρωτιέστε ποτέ αν θα τα καταφέρετε;», ήταν η πρώτη ερώτηση προς την κ. Μέρκελ, η οποία απάντησε: «Σπανίως θέτω αυτό το ερώτημα στον εαυτό μου. Οι μέρες μου είναι γεμάτες. Διαθέτω όμως πολλούς ικανούς συνεργάτες». Εν συνεχεία οι δημοσιογράφοι της Bild τη ρώτησαν αν περίμενε πως η θερμή υποδοχή των προσφύγων από τους Γερμανούς θα υποχωρούσε και το θετικό κλίμα θα άλλαζε τόσο γρήγορα. «Η πείρα έχει δείξει πως οι ιδιαίτερα φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές δεν κρατούν για πάντα. Ούτε καν με την ενοποίηση της Γερμανίας δεν συνέβη αυτό. Συνεπώς δεν με εκπλήσσει η εξέλιξη, επειδή έρχονται πολλοί πρόσφυγες και αυτό φέρνει προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε», επισήμανε. Παράλληλα έδειξε κατανόηση για το γεγονός ότι οι πολίτες αναρωτιούνται πόσοι θα έρθουν ακόμη. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι ούτε η ίδια ούτε κανείς άλλος μπορεί να το προβλέψει.

Οι εκπρόσωποι της Bild επισήμαναν στην καγκελάριο τον προβληματισμό του γερμανικού λαού όσον αφορά στο κόστος υποδοχής και ενσωμάτωσης των προσφύγων, στον κίνδυνο να υπάρξει ανεπάρκεια στέγης και στο γεγονός ότι πολλά παιδιά έχουν σταματήσει να ασκούνται στο σχολείο, επειδή οι πρόσφυγες φιλοξενούνται κυρίως σε γυμναστήρια. «Ξέρουμε πως πρέπει να κατασκευάσουμε νέες υποδομές και να το κάνουμε γρήγορα και γενναιόδωρα», ήταν η απάντηση της κ. Μέρκελ, η οποία εκτιμά ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν και θα εργαστούν στις γερμανικές μεγαλουπόλεις. «Απαιτείται στοχευμένη κατασκευή κατοικιών», επισημαίνει. Οσο για την άσκηση των μαθητών, επιμένει πως οι λύσεις αυτές είναι προσωρινές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή