Ε.Ε.: Αναστέλλονται για τέσσερις μήνες οι κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας

Ε.Ε.: Αναστέλλονται για τέσσερις μήνες οι κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την αναστολή των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας για τέσσερις μήνες, όμως τόνισε πως ενδέχεται να τις επαναφέρει σε ισχύ οποιαδήποτε στιγμή εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, γνωστοποίησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, μετά την επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες.

«Λάβαμε μια απόφαση, υπό το φως της απελευθέρωσης πολλών πολιτικών κρατούμενων και μετά τη διεξαγωγή εκλογών σε ήρεμο κλίμα, αν και αναμένουμε το πόρισμα των παρατηρητών για να λάβουμε μια πιο ολοκληρωμένη απόφαση. Η απόφαση που λήφθηκε ήταν να επιφυλαχθούμε του δικαιώματος να επιβάλουμε (σ.σ. εκ νέου) κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, αλλά να τις αναστείλουμε (για τέσσερις μήνες) για να προωθήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Ντεζίρ στους δημοσιογράφους.

Στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, κέρδισε το 83,5% των ψήφων, εξασφαλίζοντας την επανεκλογή του για πέμπτη θητεία. «Έτσι για τους επόμενους τέσσερις μήνες, η απόφαση είναι η άρση των κυρώσεων, οι οποίες όμως θα επιβληθούν ξανά αμέσως αν υπάρχουν λόγοι γι' αυτό», πρόσθεσε ο Ντεζίρ.

Νωρίτερα σήμερα, οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ άσκησαν κριτική στη νίκη του Αλεξάντρ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές, κάνοντας λόγο για «σημαντικά προβλήματα». «Είναι φανερό πως η Λευκορωσία έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να εκπληρώσει τις δημοκρατικές δεσμεύσεις της», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Κεν Χάρστεντ, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ, αναφέροντας κυρίως παρατυπίες στην «καταμέτρηση και τη διαλογή» των ψηφοδελτίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επέβαλαν πριν από περίπου μια δεκαετία κυρώσεις στην Λευκορωσία λόγω της άσκησης διώξεων από την κυβέρνηση σε μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στους πολίτες της χώρας.

Ο Λουκασένκο επιμένει πως οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και πως η άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση του είναι ανούσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή