ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Στήριξη κυβέρνησης μειοψηφίας της Δεξιάς ζητεί από τον Α. Κόστα η UGT

portogalia-stirixi-kyvernisis-meiopsifias-tis-dexias-zitei-apo-ton-a-kosta-i-ugt-2105773

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Η Γενική Ενωση Εργαζομένων (UGT), η δεύτερη μεγαλύτερη εργατική συνομοσπονδία της Πορτογαλίας, κάλεσε χθες τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (P.S.) Αντόνιο Κόστα να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας της Δεξιάς αντί να συνεργαστεί με τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. «Θα ήταν προτιμότερο η κυβερνητική σταθερότητα να περάσει μέσα από μια συμφωνία, έναν συμβιβασμό ανάμεσα στον συνασπισμό που κέρδισε τις εκλογές και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα», εκτιμά ο Κάρλος Σίλβα, γενικός γραμματέας του συνδικάτου αυτού που πρόσκειται στο P.S., σε συνέντευξή του στην Diario Εconomico.

Η Δεξιά κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 4 Οκτωβρίου με ποσοστό 38,6% των ψήφων, όμως έχασε την απόλυτη πλειοψηφία και είναι αναγκασμένη να διαπραγματευθεί με το P.S. προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. «Δεν έχω την εντύπωση ότι οι δυνάμεις αριστερά του P.S. μπορούν να διασφαλίσουν τη σταθερότητα» που είναι απαραίτητη ώστε η Πορτογαλία να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της» απέναντι στους διεθνείς πιστωτές της και να «προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις», συνεχίζει ο συνδικαλιστής ηγέτης. «Θα ήταν μια ασταθής πλειοψηφία», εκτιμά ο Σίλβα, που χαρακτηρίζει τον εαυτό του «άνθρωπο της Αριστεράς, σοσιαλιστή και ακτιβιστή του P.S.».

Μια πρώτη συνάντηση την Παρασκευή ανάμεσα στον Αντόνιο Κόστα και στον απερχόμενο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο δεν κατέληξε σε συμφωνία, προκαλώντας φόβους στο εσωτερικό της Δεξιάς για μια πιθανή συμμαχία του P.S. με την Αριστερά. Επειτα από συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο δήλωσε έτοιμο να υποστηρίξει μια ενδεχόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση, ο Αντόνιο Κόστα αναμενόταν να συναντηθεί χθες το βράδυ με το Αριστερό Μπλοκ. Λίγο μετά, επρόκειτο να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα που ανέθεσε στον Πέδρο Πάσος Κοέλιο να βρει μια λύση προκειμένου να σχηματισθεί «σταθερή και βιώσιμη» κυβέρνηση.

Πάντως, το Αριστερό Μπλοκ δήλωσε χθες ότι υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις για τη συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης μαζί με τους Σοσιαλιστές, ενώ προέβλεψε ότι η κεντροδεξιά συμμαχία θα αποτύχει να εξασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη για να κυβερνήσει.

Οι οικονομικοί παράγοντες ανησυχούν πως οι καθυστερήσεις στον σχηματισμό κυβέρνησης θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά την τριετή ύφεση. «Η κυβέρνηση έχει τελειώσει σήμερα, επειδή δεν θα έχει την απαραίτητη στήριξη στο Κοινοβούλιο, αλλά και επειδή υπάρχει άλλη κυβερνητική εναλλακτική λύση που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού και μπορεί να αποτελέσει την άλλη λύση που χρειάζεται η χώρα», διακήρυξε η ηγέτις του Αριστερού Μπλοκ, Καταρίνα Μάρτινς.