Κοινή ρατσιστική δεξαμενή στη Γερμανία

Κοινή ρατσιστική δεξαμενή στη Γερμανία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΡΕΣΔΗ. Συγκοινωνούντα δοχεία, που δεν ενώνονται σε κοινή εκλογική καταγραφή αλλά αντλούν υποστήριξη από την ίδια δεξαμενή, είναι τα κόμματα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) και ΝPD (ακροδεξιοί) καθώς και το αντιισλαμικό κίνημα Pegida, το οποίο επίσης έχει τη φιλοδοξία να μετατραπεί σε κόμμα.

Οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις του Pegida, που ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο στη Δρέσδη και στο απόγειό τους έφθασαν τις 25.000 συμμετέχοντες, έχουν τώρα βρει μιμητές σε άλλες ανατολικογερμανικές πόλεις. Την περασμένη Τετάρτη, περίπου 8.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ερφούρτη, αντί 5.000 την προπερασμένη εβδομάδα. Το εβδομαδιαίο κάλεσμα απευθύνει η AfD, η οποία έχει σταματήσει σχεδόν ολοκληρωτικά να ασχολείται με τα ζητήματα της κρίσης της Ευρωζώνης και έχει επικεντρωθεί στην αναμόχλευση μίσους κατά των προσφύγων. Η αλλαγή στόχευσης σε μια περίοδο μεγάλης εισόδου προσφύγων στη Γερμανία φαίνεται να λειτουργεί θετικά για την AfD, που σύμφωνα με δημοσκόπηση της Insa/Bild βρίσκεται στο 6,5%. Στις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές το κόμμα είχε οριακά μείνει εκτός Βουλής, ενώ εν συνεχεία έκανε «κοιλιά» και πολλοί εκτίμησαν ότι διαλύεται.

«Δεν είναι η πλειονότητα, δεν είναι “ο λαός”, αλλά είναι πολλοί, είναι ένα μέρος του λαού, και αυξάνονται», δήλωσε ο ερευνητής σε θέματα της γερμανικής Ακροδεξιάς Χάγιο Φούνκε στην εφημερίδα Welt. Ενώ στα δυτικογερμανικά κρατίδια οι διαδηλώσεις αυτές ουδέποτε «περπάτησαν», σημειώνονται και εκεί επιθέσεις εναντίον καταλυμάτων προσφύγων. Ερωτήματα προκάλεσε η στάση εισαγγελέα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ο οποίος χαρακτήρισε «μη πολιτικά υποκινούμενο» τον εμπρησμό καταλύματος προσφύγων από άνδρα ο οποίος συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος, καθώς, όπως αποφάνθηκε ο εισαγγελέας, ενήργησε «από φόβο προς τους πρόσφυγες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή