Υπέρογκα ποσά σε εστιατόρια και από τον Ρέντσι

Υπέρογκα ποσά σε εστιατόρια και από τον Ρέντσι

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η οικονομική εισαγγελία της Τοσκάνης μελετά την υπόθεση των εξόδων παραστάσεως του Ματέο Ρέντσι στη διάρκεια των θητειών του ως περιφερειάρχη και δημάρχου της Φλωρεντίας το 2009-2014. Στο διάστημα αυτό, ο Ρέντσι ξόδεψε 600.000 ευρώ σε γεύματα και 70.000 ευρώ σε ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα στοιχεία είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο, είμαστε από τους πρώτους που καθιέρωσαν την ανάρτηση online», ανέφερε το γραφείο του Ρέντσι, «δεν υπάρχει τίποτα το αντικανονικό». Οι αναρτήσεις αυτές μοιάζουν με άσκηση απόκρυψης μέσω διαφάνειας, αφού αναφέρουν μεν τα εστιατόρια και το σύνολο των λογαριασμών, αλλά δεν διευκρινίζουν ούτε πόσοι ούτε ποιοι ήταν οι συνδαιτυμόνες. Ενας λογαριασμός «τρατορία Ντα Λίνο, 1.155 ευρώ» μπορεί να είναι απολύτως λογικός αν ο Ρέντσι, ως δήμαρχος, είχε δεξιωθεί μια μεγάλη ξένη αποστολή, ή απολύτως σκανδαλώδης αν είχε προσφέρει δείπνο πολυτελείας στη σύζυγό του με έξοδα των φορολογουμένων.

Ο ιδιοκτήτης του «Ντα Λίνο», της αγαπημένης τρατορίας του Ιταλού πρωθυπουργού, δήλωσε στην εφημερίδα Il fatto quotidiano ότι ο «Ματέο» έχει φάει «αμέτρητες» φορές στο μαγαζί του με οικογένεια, φίλους και επίσημους προσκεκλημένους και πάντοτε οι λογαριασμοί πήγαιναν απευθείας στο Παλάτσο Βέκιο (το δημαρχιακό μέγαρο). Ο Λίνο Αμαντίνι είπε ότι οι δουλειές του έχουν πέσει κατακόρυφα από τότε που ο Ρέντσι έφυγε για τη Ρώμη, ενώ τώρα οι τοπικοί αξιωματούχοι κάνουν μικρότερους λογαριασμούς και πληρώνουν πάντοτε τα γεύματά τους, προσκομίζοντας μετά τις αποδείξεις στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος της Ρώμης, Ινιάσιο Μαρίνο, υποχρεώθηκε σε παραίτηση επειδή αποδείχθηκε ότι είχε χρεώσει προσωπικά δείπνα συνολικού ύψους 600 ευρώ στον δήμο. Ο θυμόσοφος εστιάτορας Αμαντίνι δεν πιστεύει την επίσημη αυτή εξήγηση. «Ο Μαρίνο μάλλον άγγιξε κάποια υπόθεση που δεν έπρεπε, γιατί πού ξανακούστηκε να στέλνουν έναν δήμαρχο στο σπίτι του για ένα δείπνο; Ξόδεψε 20.000 σε δύο χρόνια, αυτό δεν είναι τίποτα».

Ημερησίως, το ποσό αυτό ανάγεται σε 27 ευρώ κάθε ημέρα της θητείας του Μαρίνο. Αντιθέτως, τα 600.000 ευρώ του Ρέντσι μεταφράζονται σε 410 ευρώ ημερησίως…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή