Στον τζαμαϊκανό Μάρλον Τζέιμς το Man Booker 2015

Στον τζαμαϊκανό Μάρλον Τζέιμς το Man Booker 2015

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τζαμαϊκανός συγγραφέας Μάρλον Τζέιμς είναι ο φετινός νικητής του βρετανικού λογοτεχνικού βραβείου Man Booker. Το μυθιστόρημά του, "A Brief History of Seven Killings" (Μία σύντομη ιστορία επτά φόνων), με θέμα την απόπειρα δολοφονίας του «θρύλου» της reggae μουσικής, Μπομπ Μάρλεϊ, ήταν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, «το πιο συναρπαστικό βιβλίο του διαγωνισμού».

Ο Τζέιμς γίνεται ο πρώτος τζαμαϊκανός συγγραφέας που κερδίζει το βραβείο, με ένα βιβλίο 680 σελίδων το οποίο όπως περιέγραψαν οι κριτικοί είναι «γεμάτο βία, εκπλήξεις και πολλές ανατροπές». Η τελετή απονομής έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Λονδίνο.

Κατά την παραλαβή του βραβείου του, ο Τζέιμς είπε ότι η reggae μουσική αποτέλεσε έμπνευση κατά την συγγραφή του. «Οι τραγουδιστές Bob Marley και Peter Tosh ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν ότι τα λόγια που βγαίνουν από το στόμα μας, μπορούν να είναι  μια νόμιμη έκφραση ποίησης», τόνισε, αποκαλύπτοντας ότι ίχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το γράψιμο μετά την απόρριψη ενός εκ των βιβλίων του 70 φορές, προτού τελικά εκδοθεί. «Δεν είμαι ένας συγγραφέας που είναι εύκολο να αρέσει», πρόσθεσε. Το βιβλίο αυτό ήταν το τρίτο μυθιστόρημα του Τζέιμς, ο οποίος ζει σήμερα στην Μινεάπολη των ΗΠΑ και διδάσκει συγγραφή.

Το βιβλίο έχει περισσότερους από 75 χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν και σύμφωνα με τον συγγραφέα του «είναι ευχάριστο το γεγονός ότι γυρίζοντας την σελίδα, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το ποιος θα είναι ο επόμενος αφηγητής».

Το βραβείο Man Booker συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 77.000 δολαρίων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι κριτικοί στις ΗΠΑ χαρακτηρίζουν το  "A Brief History of Seven Killings" απίθανο και το πιο αυθεντικό μυθιστόρημα των τελευταίων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή