170.000 αφίξεις τον Σεπτέμβριο αντί 190.000 τον Αύγουστο

170.000 αφίξεις τον Σεπτέμβριο αντί 190.000 τον Αύγουστο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Μειωμένες ήταν οι αφίξεις προσφύγων στην Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της υπηρεσίας φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων Frontex. Τα στοιχεία αυτά, όπως και όλα τα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν την προσφυγική κρίση, δεν είναι τελικά, καθώς θεωρείται πιθανό να υπάρχουν διπλές καταχωρίσεις προσφύγων που εισήλθαν στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας, εν συνεχεία εξήλθαν και καταμετρήθηκαν εκ νέου εισερχόμενοι στην Ουγγαρία.

Τα στοιχεία της Frontex δείχνουν 170.000 αφίξεις στην Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο, αντί 190.000 αφίξεων τον Αύγουστο. Από τις αφίξεις του Σεπτεμβρίου, οι 49.000 ήταν στην Ελλάδα και οι 12.000 στην Ιταλία. Η αισθητή μείωση των αφίξεων στην Ιταλία σχετίζεται με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην Κεντρική Μεσόγειο και ενδεχομένως με τη δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων σκαφών.

Προηγούμενη καταμέτρηση της Frontex είχε υπολογίσει τον αριθμό των εισόδων του Αυγούστου στις 156.000. Συνολικά φέτος (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος) έχουν φθάσει στην Ελλάδα 350.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το ίδιο διάστημα οι αφίξεις στην Ουγγαρία ήταν 204.000 και στην Ιταλία 129.000. Ομως, το άθροισμα των 710.000 αφίξεων θεωρείται παραπλανητικό, αφού οι πρόσφυγες στην Ουγγαρία στη μεγάλη τους πλειονότητα αναφέρουν στις Αρχές ότι πέρασαν από την Ελλάδα. Εκπρόσωπος της Frontex αναγνώρισε ότι αυτό συμβαίνει, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό. Επίσης, στα σύνολα αυτά δεν περιλαμβάνονται οι 97.000 που εισήλθαν στην Ε.Ε. μέσω Κροατίας στο β΄ μισό του Σεπτεμβρίου, αφότου η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με τη Σερβία. Θεωρείται όμως πιθανό ότι αυτοί οι 97.000 έχουν ήδη καταμετρηθεί κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα ή καταμετρήθηκαν εν συνεχεία κατά την είσοδό τους στην Ουγγαρία μέσω Κροατίας.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συζητηθεί εκ νέου το προσφυγικό και οι δυνατότητες για στενότερη συνεργασία με την Τουρκία. Επίσης θα συζητηθεί η ενίσχυση της Frontex, κάτι που ο επικεφαλής της, Φάμπριτσε Λεγκέρι, χαρακτήρισε απολύτως απαραίτητο. «Χρειαζόμαστε επείγουσα συνδρομή, ειδικά προς την Ελλάδα και την Ιταλία, ώστε να βοηθήσουμε στην καταγραφή και την ταυτοποίηση των νέων αφίξεων», είπε ο Λεγκέρι. «Ελπίζω ότι θα λάβουμε επαρκείς δεσμεύσεις για χορήγηση κονδυλίων, δείχνοντας το πραγματικό πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Διαφορετικά είναι τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο οποίος υπολογίζει ότι οι είσοδοι στην Ε.Ε. φέτος διαμέσου της Μεσογείου είναι 593.000, εκ των οποίων οι 453.000 μέσω Τουρκίας – Ελλάδας. Η διαδρομή του Αιγαίου είναι η πιο δημοφιλής, ενώ η διαδρομή της Μεσογείου είναι η πιο φονική. Από τους 3.103 ανθρώπους που έχουν πνιγεί φέτος προσπαθώντας να φθάσουν στην Ε.Ε., το 90% χάθηκε στην Κεντρική Μεσόγειο και το 10% στο Αιγαίο. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σημειώνει ότι στην Ελλάδα φθάνουν κυρίως Σύροι, ενώ στην Ιταλία οι ομάδες είναι πολύ πιο ετερόκλητες και αποτελούνται από υπηκόους 16 χωρών. Στους πρόσφυγες που έχουν φθάσει στην Ευρώπη περιλαμβάνονται και 80.000 Αφγανοί.

Το ντόμινο της προσφυγικής κρίσης έχει επιπτώσεις ακόμη και στους προσφυγικούς πληθυσμούς των Αφγανών στο Πακιστάν, για τους οποίους δεν υπάρχουν πλέον χρήματα. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που φροντίζει 2,5 εκατ. Αφγανούς πρόσφυγες, έχει λάβει φέτος μόλις 33,6 εκατ. δολάρια από τον προϋπολογισμό των 136,7 εκατ. δολαρίων, με αποτέλεσμα τα κονδύλια που εξοικονομούνται για τη φροντίδα των προσφύγων να οδηγούν κάποιους σε νέα προσφυγιά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή