Φόβοι Τουρκίας για κουρδικό κράτος

Φόβοι Τουρκίας για κουρδικό κράτος

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εντεινόμενη ανησυχία της Αγκυρας για το ενδεχόμενο δημιουργίας ντε φάκτο κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία αποτυπώνει η διπλή προειδοποίηση Τούρκων αξιωματούχων, τόσο προς την Ουάσιγκτον όσο και προς τη Μόσχα, να μην υποστηρίξουν τις εδαφικές βλέψεις του ισχυρότερου κόμματος των Κούρδων που ζουν στη Συρία, PYD.

«Το PYD δημιουργεί στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ, εσχάτως δε και με τη Ρωσία. Θεωρούμε το PYD τρομοκρατική οργάνωση και επιθυμούμε όλες οι χώρες να αναλογιστούν τις επιπτώσεις της συνεργασίας τους με αυτό», δήλωσε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Το PYD διατηρεί παραδοσιακά στενές σχέσεις με την ένοπλη αποσχιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας ΡΚΚ, η οποία θεωρείται από την Αγκυρα, αλλά και από την Ουάσιγκτον, τρομοκρατική οργάνωση.

«Με την υποστήριξη της Ρωσίας, το PYD προσπαθεί να καταλάβει εδάφη δυτικά του ποταμού Ευφράτη. Δεν θα δεχθούμε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει ήδη πραγματοποιήσει διαβήματα για το εν λόγω θέμα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ε.Ε.

Οι κουρδικές πολιτοφυλακές του PYD, οι λεγόμενες «Ομάδες Λαϊκής Αυτοάμυνας» (YPG), έχουν αναδειχθεί, τους τελευταίους μήνες, οι πιο αξιόπιστες δυνάμεις που πολεμούν τους τζιχαντιστές του ISIS, χωρίς να συμμαχούν με τον κυβερνητικό στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ – κάτι που συμβαίνει με τη σιιτική, φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ. Τη Δευτέρα, οι YPG ανακοίνωσαν ότι σχημάτισαν κοινό μέτωπο με αραβικές πολιτοφυλακές και ότι οι συνασπισμένες δυνάμεις τους αναμένουν φορτία αμερικανικών όπλων, ώστε να προετοιμάσουν μεγάλη επίθεση για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη συριακή πόλη Ράκα, άτυπη πρωτεύουσα του χαλιφάτου που έχει ανακηρύξει το ISIS σε Συρία και Ιράκ. Η Τουρκία κατηγορεί τις κουρδικές πολιτοφυλακές ότι επιδιώκουν τη δημογραφική αλλοίωση των εδαφών που κατακτούν στη Βόρεια Συρία, εκδιώκοντας τις μειονότητες των Αράβων και των Τουρκμενίων. Τις αιτιάσεις της Αγκυρας υποστήριξε χθες και η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλοντας την εκδίωξη χιλιάδων μη Κούρδων πολιτών και την καταστροφή των κατοικιών τους.

Στο μεταξύ, η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, κάλεσε τους μουσουλμάνους να πλήξουν τη Ρωσία στον Καύκασο, εκδικούμενοι για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία.

«Ο πόλεμος στη Συρία θα κάνει τους Ρώσους να νοσταλγούν το Αφγανιστάν», δήλωσε, σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε μέσω Διαδικτύου, ο ηγέτης της οργάνωσης, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι. Με το ίδιο μήνυμα, η Αλ Νούσρα επικήρυξε τον Ασαντ, όπως και τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αντί ποσού τριών εκατ. ευρώ.

Το μήνυμα του Τζολάνι συνέπεσε με την εκτόξευση δύο ρουκετών εναντίον της ρωσικής πρεσβείας στη Δαμασκό, την ώρα που εκατοντάδες Σύροι είχαν συγκεντρωθεί εκεί, σε εκδήλωση υποστήριξης της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης. Ουδείς εκ των συγκεντρωθέντων τραυματίστηκε από την επίθεση, η οποία χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική ενέργεια» από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Τέλος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν καυτηρίασε τη Δύση για την άρνησή της να συνεργαστεί με τη χώρα του στο συριακό πρόβλημα. «Ορισμένοι από τους εταίρους μας έχουν μυαλό… κουρκούτι», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία ότι τα όπλα που στέλνουν οι Αμερικανοί σε αντικαθεστωτικούς αντάρτες μπορεί να καταλήξουν σε χέρια τζιχαντιστών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή