Γιούνκερ προς Κάμερον: «Χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τάνγκο»

Γιούνκερ προς Κάμερον: «Χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τάνγκο»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε σήμερα υπέρ της επίτευξης νέας συμφωνίας με δικαιότερες προϋποθέσεις προκειμένου η Βρετανία να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο προειδοποίησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι οφείλει να σεβαστεί τα συμφέροντα της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι «χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τάνγκο».

Ο επικεφαλής της Κομισιόν, που αναμένεται να παρακαθίσει αύριο σε γεύμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επανέλαβε σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι επιθυμεί «μια δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία».

Έπειτα από εβδομάδες διαβουλεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων με στόχο να καταρτιστεί ένα πλαίσιο για τη διεξαγωγή πολιτικών διαπραγματεύσεων, ο Γιούνκερ προσέθεσε:

«Δεν μπορώ να πω ότι επιτεύχθηκε τεράστια πρόοδος. Δε μπορώ να πω ότι δεν επιτεύχθηκε τίποτα. Ωστόσο, για να χορέψει κανείς τάνγκο, χρειάζονται δύο».

«Δεν είμαι σπουδαίος χορευτής, αλλά τουλάχιστον γνωρίζω τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται από τους άλλους. Και χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τανγκό. Επομένως και εμείς πρέπει να χορέψουμε και οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να χορέψουν», πρόσθεσε.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες έχουν διατυπώσει τη δυσφορία τους ότι από τη στιγμή που ο Κάμερον επιβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ μετά την επανεκλογή του το Μάιο, το Λονδίνο δεν έχει καταθέσει μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων. Βρετανοί αξιωματούχοι απαντούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία με στόχο να υπάρξουν συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο το Δεκέμβριο.

Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Γιούνκερ θα ενημερώσει τους ηγέτες σχετικά με το πώς οι διαπραγματεύσεις επί των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί ο Κάμερον θα διεξαχθούν πριν από τη σύγκληση μιας άλλης Συνόδου κατά την οποία θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα στα μέσα Δεκεμβρίου. Η βρετανική πλευρά διατείνεται ότι δεν υφίσταται προθεσμία για την ολοκλήρωση των συνομιλιών πέραν του γεγονότος ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί έως τα τέλη του 2017.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της αυριανής συνόδου, αντίγραφο του οποίου έχει περιέλθει στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθήσει αναφορικά με τα σχέδια της Βρετανίας για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος (για παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανεξετάσει το ζήτημα τον Δεκέμβριο».

Στο πλαίσιο αυτό ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ενώπιον των ευρωβουλευτών μιλώντας στα αγγλικά: «τάσσομαι κατά 150% υπέρ του να παραμείνει η Βρετανία με εποικοδομητικό τρόπο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε τη Βρετανία. Προσωπικά πιστεύω αληθινά ότι η Βρετανία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή