Μπροστά στην κούρσα η Χ. Κλίντον

Μπροστά στην κούρσα η Χ. Κλίντον

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ. Την ηγετική της θέση στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ανέκτησε η Χίλαρι Κλίντον στο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Λας Βέγκας.

Η 67χρονη πρώην υπουργός Εξωτερικών εμφανίσθηκε δυναμική και οξυδερκής, αποδεικνύοντας ότι παραμένει υπολογίσιμη δύναμη στο πολιτικό πεδίο και θέτοντας –τουλάχιστον για την ώρα– στο περιθώριο κάθε συζήτηση υποψηφιότητας του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Την ίδια στιγμή, η κ. Κλίντον απέκρουσε αποτελεσματικά τις θέσεις του ανερχόμενου αστέρα της προεκλογικής αναμέτρησης των Δημοκρατικών, τον 74χρονο γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς.

Παρότι οι συντονιστές της συζήτησης έδωσαν την ευκαιρία στον Σάντερς να επιτεθεί κατά της Κλίντον για την υπόθεση των email, αγαπημένο θέμα κάθε συντηρητικού σχολιαστή στις ΗΠΑ, ο Μπέρνι Σάντερς αντέδρασε οργισμένα, λέγοντας: «Ας πάψουμε επιτέλους να ασχολούμαστε με αυτά τα αναθεματισμένα email». Η Χίλαρι Κλίντον κατηγορείται εδώ και μήνες για τη χρήση του προσωπικού της λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την υπηρεσιακή της αλληλογραφία στο υπουργείο Εσωτερικών. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί έχουν προσπαθήσει να εμφανίσουν την απλή αυτή αβλεψία ως πράξη εσχάτης προδοσίας.

Σε άλλες αποστροφές του λόγου της, η κ. Κλίντον απευθύνθηκε στην πιο προοδευτική μερίδα Δημοκρατικών ψηφοφόρων, που ετοιμάζονται να στηρίξουν τον Μπέρνι Σάντερς, ενώ σε άλλες απευθύνθηκε στους μετριοπαθέστερους ψηφοφόρους, πιθανούς υποστηρικτές του Τζο Μπάιντεν.

Πόντους πέτυχε, όμως, η Χίλαρι Κλίντον εμμένοντας στις θέσεις της γύρω από την επιβολή αυστηρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή. Στο θέμα αυτό, ο Σάντερς βρίσκεται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, εξαιτίας της χαλαρότητας της σχετικής νομοθεσίας στην πολιτεία του Βερμόντ, μοναδική εξαίρεση στην περιοχή της Νέας Αγγλίας.

Ιδιαίτερα προοδευτικές θέσεις υιοθέτησε επίσης η πρώην υπουργός Εξωτερικών στα θέματα της εισοδηματικής ανισότητας και της επέκτασης των οικογενειακών αδειών για τους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή, αρνήθηκε να συνταχθεί με την πρόταση του Σάντερς για κατάτμηση των μεγάλων τραπεζών της Γουόλ Στριτ, επανέλαβε τη στήριξή της στον αμφιλεγόμενο νόμο εσωτερικής ασφάλειας και δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για την επίλυση κρίσεων στο εξωτερικό. Στο σημείο αυτό, η Κλίντον επέκρινε έμμεσα τον πρόεδρο Ομπάμα -και κατ’ επέκταση τον Τζο Μπάιντεν- για την αδυναμία τους να αντιταχθούν στα σχέδια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και για την ολιγωρία τους στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

«Χτύπημα» σε Σάντερς

Το πιο σκληρό χτύπημα στον Μπέρνι Σάντερς κατάφερε, όμως, ο έτερος υποψήφιος και πρώην γερουσιαστής της Βιρτζίνια, Τζιμ Ουέμπ, που είπε απευθυνόμενος στον Σάντερς: «Μπέρνι, δεν νομίζω ότι η επανάσταση θα γίνει οσονούπω».

Η επικεφαλής του Ινστιτούτου Progressive Change Campaign Committee, Στέφανι Τέιλορ, επαίνεσε την εμφάνιση του Σάντερς: «Το ενδιαφέρον που προκαλούν οι θέσεις του Σάντερς για την οπλοκατοχή και την εθνική ασφάλεια αποδεικνύει ότι όλοι τον αντιμετωπίζουν ως πρωταγωνιστικό παίκτη. Οι άλλοι υποψήφιοι του επετίθεντο, λες και έχει το προβάδισμα. Πρόκειται για σημαντικό κομπλιμέντο».

Με μεγάλη δυσκολία, οι τρεις άλλοι υποψήφιοι, ο γερουσιαστής Ουέμπ, ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ Μάρτιν Ομάλεϊ και ο πρώην κυβερνήτης του Ρόουντ Αϊλαντ, Λίνκολν Τσάφι, προσπάθησαν να παρέμβουν στη συζήτηση, για να καταγραφεί έστω και μία ατάκα τους από τα μέσα ενημέρωσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή