Δριμύ «κατηγορώ» της Τζένιφερ Λόρενς για σεξισμό

Δριμύ «κατηγορώ» της Τζένιφερ Λόρενς για σεξισμό

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστραψε και βρόντησε η πασίγνωστη, βραβευμένη με Οσκαρ, ηθοποιός Τζένιφερ Λόρενς εναντίον της κινηματογραφικής βιομηχανίας, την οποία κατηγορεί για σεξισμό. Τη δριμύτατη κριτική της την άσκησε με ανάρτησή της στις σελίδες του φεμινιστικού ενημερωτικού ηλεκτρονικού δελτίου Lenny.

Η Λόρενς κατέκρινε με σφοδρότητα την ανισότητα που καταγράφεται στις οικονομικές απολαβές μεταξύ των καλλιτεχνών των δύο φύλων, αλλά ταυτόχρονα παραδέχθηκε ότι ποτέ δεν θέλησε να δραστηριοποιηθεί ή να κάνει οτιδήποτε που θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα, από φόβο μήπως θεωρηθεί «δύσκολη» ή «κακομαθημένη». Οπως ομολογεί, όταν τη χρονιά που πέρασε διαπίστωσε, από τις ηλεκτρονικές επιστολές που διέρρευσαν από τη Sony, πως πληρώθηκε λιγότερο από τους άρρενες συμπρωταγωνιστές της στην ταινία «Οδηγός διαπλοκής», συνειδητοποίησε ότι δεν είχε θυμώσει με την εταιρεία Sony αλλά με τον ίδιο της τον εαυτό.

«Θα ήταν ψέμα αν έκρυβα ότι η διάθεσή μου να είμαι αρεστή δεν αποτέλεσε παράγοντα που επηρέασε την απόφασή μου να υπογράψω τη σύμβαση χωρίς να δώσω πραγματική μάχη», αναφέρει στην ανάρτησή της. «Εκείνη τη χρονική στιγμή, μου φάνηκε ότι ήταν μια καλή ιδέα, μέχρις ότου, βέβαια, είδα τις οικονομικές απολαβές των συναδέλφων στο Διαδίκτυο και διαπίστωσα ότι όλοι οι άνδρες με τους οποίους συνεργάστηκα προφανώς δεν ανησυχούσαν μήπως εμφανιστούν “δύσκολοι” ή “κακομαθημένοι”».

Στην ταινία «Τhe Hunger Games», προσθέτει η Λόρενς, οι άνδρες που την περιέβαλλαν στο πλατό έμοιαζαν πραγματικά ενοχλημένοι όταν μιλούσε για τον σεξισμό στην κινηματογραφική βιομηχανία.

«Εχω, πλέον, πάψει να αναζητώ έναν χαριτωμένο τρόπο για να πω τη γνώμη μου και να παραμείνω αρεστή. Πάει αυτό. Δεν πιστεύω ότι δούλεψα ποτέ για κάποιον άνδρα που πάθαινε πονοκέφαλο σκεπτόμενος ποια οπτική πρέπει να χρησιμοποιήσει προκειμένου να εισακουστεί η φωνή του. Απλά ακούγεται», σημειώνει η Λόρενς.

Η διάσημη ηθοποιός, επίσης, αποκαλύπτει πόσο εκνευρίστηκε που σε μια από τις ηλεκτρονικές επιστολές που διέρρευσαν από τη Sony αναφέρεται η Αντζελίνα Tζολί ως «κακομαθημένο παλιόπαιδο». Η Τζένιφερ Λόρενς γράφει πως «για κάποιο λόγο, μου είναι εντελώς αδύνατον να φανταστώ πως το ίδιο σχόλιο θα μπορούσε να γίνει και για έναν άνδρα».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η Τζένιφερ Λόρενς, που είναι από τα νεαρότερα αστέρια του Χόλιγουντ, αφού είναι μόλις 25 ετών, συγκαταλέγεται στις καλύτερα αμειβόμενες ηθοποιούς. Βρέθηκε, μάλιστα, στην πρώτη θέση της λίστας Forbes με τις πιο ακριβοπληρωμένες γυναίκες ηθοποιούς του 2015 έχοντας εισπράξει 52 εκατ. δολάρια. Ομως, όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς, τα λόγια της δεν είναι κενά. Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, που βρέθηκε στην πρώτη θέση της αντίστοιχης λίστας των ανδρών ηθοποιών, κέρδισε 30 εκατ. δολάρια περισσότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή