Η Ταλ ελ-Χαμάμ πιθανόν να είναι τα Σόδομα

Η Ταλ ελ-Χαμάμ πιθανόν να είναι τα Σόδομα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΜΠΟΥΚΕΡΚΗ. Η πύρινη καταστροφή των βιβλικών πόλεων των Σοδόμων και των Γομόρρων συναρπάζει εδώ και αιώνες ζωγράφους, θεολόγους και αρχαιολόγους. Το Βιβλίο της Γένεσης περιγράφει πώς ο Θεός έπνιξε τους αμαρτωλούς κατοίκους τους μέσα σε φλεγόμενο θειάφι, καταστρέφοντας κάθε ζωντανό πλάσμα σε αυτές.

Παρότι δεν υπάρχει κανένα σαφές στοιχείο για την ύπαρξη των δύο πόλεων και για την ξαφνική καταστροφή τους, ο καθηγητής Βιβλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τρίνιτι Σαουθουέστ στο Νέο Μεξικό, Στίβεν Κόλινς, υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ατράνταχτες αποδείξεις για την ακριβή γεωγραφική θέση των Σοδόμων.

Ο Κόλινς και η ομάδα του ερευνούν από το 2005 περιοχή της νότιας Κοιλάδας του Ιορδάνη ποταμού, γνωστή ως Ταλ ελ-Χαμάμ. Εχοντας ολοκληρώσει το δέκατο έτος ανασκαφών, ο Κόλινς ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε «πραγματικό χρυσωρυχείο μνημειωδών κατασκευών και χιλιάδες αντικείμενα», που του δημιουργούν την πεποίθηση ότι στο σημείο αυτό βρισκόταν ισχυρή πόλη-κράτος των αρχών της Εποχής του Χαλκού, μεταξύ 3.500 και 1.540 π.Χ.

Η ομάδα εντόπισε ίχνη μνημειώδους τείχους και τα θεμέλια ανακτόρου, καθώς και αυτά συμπλέγματος πυργίσκων.

«Η Ταλ ελ-Χαμάμ πληροί κάθε βιβλικό κριτήριο για τα Σόδομα. Οταν εξερευνήσαμε την περιοχή, πεισθήκαμε γι’ αυτό, καθώς τα θεμέλια ανήκουν σε πόλη πέντε φορές μεγαλύτερη από κάθε άλλο οικισμό της Κοιλάδας του Ιορδάνη» λέει ο Κόλινς, που ανακάλυψε επίσης ενδείξεις ότι η ακμάζουσα αυτή πόλη έπαψε ξαφνικά να υπάρχει στα μέσα της Εποχής του Χαλκού.

Υπόνοιες

Η χρονολόγηση αυτή επιβεβαιώνει τις βιβλικές θεωρίες του Κόλινς και των Αμερικανών Ευαγγελικών, γεγονός που δημιουργεί εύλογες υπόνοιες στον επιστημονικό κόσμο.

Ο Κόλινς δεν είναι ο μόνος που φιλοδοξεί να ανακαλύψει την πραγματική τοποθεσία των Σοδόμων. Αλλοι αρχαιολόγοι συμφωνούν μαζί του, σχετικά με τη χρονολόγηση της ακμής της πόλης την πρώιμη Εποχή του Χαλκού, διαφωνούν όμως για τη γεωγραφική της θέση, εκτιμώντας ότι βρισκόταν σε άλλο σημείο στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας.

Ο Χέρσελ Σανκς, εκδότης της επιθεώρησης «Βιβλικές Αρχαιολογικές Σπουδές» των ΗΠΑ, συμφωνεί ότι η Ταλ ελ-Χαμάμ θα μπορούσε να είναι η τοποθεσία των αρχαίων Σοδόμων, αλλά προειδοποιεί ότι ο εντοπισμός μιας αρχαίας πόλης, την οποία κατέστρεψε ο Θεός αποτελεί κατά κύριο λόγο θεολογικό ζήτημα.

«Τα θεολογικά ερωτήματα δεν επιδέχονται επιστημονική επιβεβαίωση ή διάψευση. Η προσέγγιση αυτή είναι στη βάση της εσφαλμένη» λέει ο Σανκς.

Την ίδια στιγμή, το πανεπιστήμιο Τρίνιτι, στο οποίο ανήκει ο Κόλινς, είναι χριστιανικό ανώτατο ίδρυμα, μη αναγνωρισμένο από το αμερικανικό κράτος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή