ΚΟΣΜΟΣ

Κύμα επικρίσεων κατά της Μέρκελ

kyma-epikriseon-kata-tis-merkel-2106089

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εντονες διαφωνίες με την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στο προσφυγικό καταγράφηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Παρά τις αυξανόμενες αντιδράσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε για ακόμη μία φορά τις προτάσεις για κλείσιμο των γερμανικών συνόρων τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα προξενήσει χάος στις χώρες του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου».

Ο συνήθης επικριτής της Αγκελα Μέρκελ, βουλευτής Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, καταχειροκροτήθηκε όταν κατήγγειλε ότι το Βερολίνο έχει κατοχυρώσει «το δικαίωμα των προσφύγων να διαλέξουν πού θα καταφύγουν». Το πάγιο επιχείρημα όσων επιθυμούν να σταματήσει η εισροή προσφύγων στη Γερμανία είναι ότι έχουν προηγουμένως περάσει από μια σειρά άλλων ασφαλών χωρών στις οποίες θα μπορούσαν να μείνουν. Καμία από τις χώρες αυτές, όμως, δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες και το μέγεθος της Γερμανίας.

«Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που να πιστεύει ότι μπορούμε πραγματικά να κλείσουμε τα σύνορα;», ρώτησε η Μέρκελ ρητορικά, αφού έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. «Ναι», ακούστηκε από πολλές πλευρές, ενώ ακολούθησαν χειροκροτήματα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε για πρώτη φορά ανοιχτή στο ενδεχόμενο δημιουργίας «ζωνών τράνζιτ» στα σύνορα, δηλαδή στρατοπέδων στα οποία θα γίνεται μια πρώτη καταγραφή και αξιολόγηση των νεοαφιχθέντων, προκειμένου όσοι προέρχονται από θεωρούμενες ασφαλείς χώρες να στέλνονται αμέσως πίσω και οι υπόλοιποι να περιμένουν μέχρις ότου έρθει η ώρα να μπουν στη Γερμανία. Πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει οξύτατες ανησυχίες για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα στρατόπεδα αυτά.

Εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση, το ποσοστό των Γερμανών που συμφωνούν με τη ρήση της Μέρκελ «wir schaffen das» (θα τα καταφέρουμε) έπεσε στο 32% από 43% που ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ αυξήθηκε το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι οι πρόσφυγες που έχουν φθάσει στη Γερμανία είναι πάρα πολλοί.

Η επιστολή κομματικών στελεχών που ζητούν να μην επιτρέπεται καν η είσοδος στη Γερμανία σε πρόσφυγες που κατάγονται από «ασφαλείς χώρες» συγκέντρωσε 126 υπογραφές, μεταξύ αυτών και υπογραφές αρκετών Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών τοπικών Κοινοβουλίων. Οσον αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή, πηγές του κόμματος είπαν στο Spiegel ότι με τη Μέρκελ διαφωνεί το ένα πέμπτο των βουλευτών, αν και ο Μπόσμπαχ δήλωσε δημοσίως ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα στηρίζει 100% την καγκελάριο». Με τη δήλωση αυτή συμφώνησε και το στέλεχος Χανς-Πέτερ Ουλ, το οποίο, ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Welt, έκανε λόγο για κίνδυνο «καταψήφισης» της κυβέρνησης.

Λύσεις εκτός συνόρων Ε.Ε.

Στην ομιλία της στους βουλευτές, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν εκτός των συνόρων της Ε.Ε. και ότι κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο θα επιχειρήσει να αποσπάσει δεσμεύσεις ότι η χώρα θα συγκρατήσει τους πρόσφυγες στο εσωτερικό της. Επεσήμανε όμως ότι το ζήτημα είναι πολύ μεγάλο και ότι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες υποσχέσεις.

Θερμότατους επαίνους εισέπραξε η πολιτική της Αγκελα Μέρκελ από τον επικεφαλής των οικονομολόγων και μέλος του προεδρείου της Deutsche Bank Ντάβιντ Φόλκερτς-Λάνταου. «Αποδεχόμενη την εισροή μεταναστών, η Αγκελα Μέρκελ μπορεί να γίνει μια μεγάλη ηγέτις που αλλάζει το πρόσωπο της Γερμανίας για πολλές γενιές μετά τη δική της», σημείωσε ο Φόλκερτς-Λάνταου στην εφημερίδα Zeit. «Η Γερμανία έχει στα χέρια της την ευκαιρία να παγιώσει τη φήμη της ως παγκόσμιας οικονομικής ατμομηχανής και να ξαναγίνει το επιστημονικό και πολιτιστικό κέντρο που ήταν κάποτε», υποστήριξε ο Γερμανός οικονομολόγος. Ο δημογραφικός μαρασμός της Γερμανίας είναι μία από τις εξελίξεις που προξενούν μεγαλύτερη ανησυχία στους οικονομολόγους, καθώς η γήρανση του πληθυσμού αφαιρεί οικονομικό δυναμισμό.