Σκληρά μέτρα ασφαλείας επιβάλλει ο Νετανιάχου

Σκληρά μέτρα ασφαλείας επιβάλλει ο Νετανιάχου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αποκλεισμό παλαιστινιακών συνοικιών της ανατολικής Ιερουσαλήμ, περιπολίες στρατιωτών σε πόλεις του Ισραήλ και άλλα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσπαθεί από χθες να αναχαιτίσει το κύμα φονικών επιθέσεων νεαρών Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών και πολιτών, που έχει δημιουργήσει ατμόσφαιρα φόβου και ανησυχίας στη χώρα.

Τα σκληρά μέτρα της ισραηλινής κυβέρνησης ανακοινώθηκαν μετά από ολονύκτια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης. Λίγο αργότερα, η παραστρατιωτική αστυνομία συνόρων άρχισε να αποκλείει, με οχήματα της υπηρεσίας, την παλαιστινιακή συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ Τζαμπέλ Μουκάμπερ. Στην εν λόγω συνοικία διέμεναν τρεις Παλαιστίνιοι που είχαν πραγματοποιήσει, την προηγούμενη ημέρα, φονικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών, με μαχαίρια και πυροβόλο όπλο. Επτά Ισραηλινοί και 30 Παλαιστίνοι έχουν σκοτωθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο, στον νέο κύκλο βίας που τυλίγει την περιοχή.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967, ανακηρύσσοντας ολόκληρη την πόλη «ενιαία και αδιαίρετη» πρωτεύουσα του κράτους – μια πράξη που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Ο αποκλεισμός παλαιστινιακών συνοικιών καυτηριάστηκε ως «συλλογική τιμωρία» από τον Ντιμίτρι Ντελιάνι, αξιωματούχο της οργάνωσης Φατάχ, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Από την πλευρά του, ο Χουσάμ Μπαντραούν, εκπρόσωπος της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ότι «τα μέτρα (της ισραηλινής κυβέρνησης) δεν θα σταματήσουν την Ιντιφάντα (Εξέγερση). Οι άνθρωποι της αντίστασης δεν φοβούνται τα μέτρα ασφαλείας».

Παράλληλα με το μέτρο του αποκλεισμού, ο υπουργός Εσωτερικών Σ. Σαλόμ ανακοίνωσε την ανάκληση του καθεστώτος μόνιμου κατοίκου Ιερουσαλήμ για 19 Παλαιστινίους που ενεπλάκησαν στις φονικές επιθέσεις. Μαζί με την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου, τα εν λόγω άτομα -ενδεχομένως δε και οι οικογένειές τους- θα χάσουν το δικαίωμα πρόσβασης στο σύστημα Υγείας και σε κοινωνικά επιδόματα.

Στις αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης περιλαμβάνεται επίσης η χαλάρωση των διαδικασιών για έκδοση άδειας οπλοφορίας, ιδιαίτερα για ομάδες του πληθυσμού (για παράδειγμα, καθηγητές και δασκάλους στην κοινότητα των υπερορθόδοξων Εβραίων) που αποτελούν προνομιακούς στόχους παλαιστινιακών επιθέσεων.

Τον νέο κύκλο βίας καταδίκασε με δηλώσεις του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με τους Νετανιάχου και Αμπάς για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή για να συζητήσει από κοντά με τους ηγέτες των δύο πλευρών, προς αναζήτηση μέτρων που «θα μας απομακρύνουν από το χείλος του γκρεμού» και να αναθερμάνουν την ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος.

Τέλος, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι ένας «τρομοκράτης» επιχείρησε να σκοτώσει με μαχαίρι φρουρό ασφαλείας σε μια από τις πύλες της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, αλλά εξουδετερώθηκε από τους αστυνομικούς, οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Δεν διευκρινίστηκε αν ο δράστης ήταν Παλαιστίνιος ή Αραβας Ισραηλινός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή