Αποκαλύψεις για drones από τον «νέο Σνόουντεν»

Αποκαλύψεις για drones από τον «νέο Σνόουντεν»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Η νέα πηγή αποφάσισε να δώσει τα έγγραφα αυτά στη δημοσιότητα, επειδή πιστεύει ότι η κοινή γνώμη έχει δικαίωμα να γνωρίζει τη διαδικασία με βάση την οποία άνθρωποι τοποθετούνται σε λίστες προς εξόντωση και δολοφονούνται με εντολές από τα ανώτατα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης». Με αυτή την εισαγωγή, ο Τζέρεμι Σκέιχιλ, δημοσιογράφος της αποκαλυπτικής έκδοσης The Intercept, παρουσίασε χθες τον «νέο Σνόουντεν», ανώνυμη πηγή απόρρητων εγγράφων σχετικά με το αμερικανικό πρόγραμμα δολοφονιών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τα «drone papers» (έγγραφα για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη) εξετάζουν μια περίοδο πέντε μηνών, στη διάρκεια της οποίας εννέα στους δέκα δολοφονηθέντες από drones ήταν διαφορετικοί από τους στόχους. Σύμφωνα με τα έγγραφα, το γεγονός αυτό αποκρύπτεται στις επίσημες ανακοινώσεις, καθώς όλοι οι νεκροί ονομάζονται «εχθροί που σκοτώθηκαν στη μάχη».

Είναι η πρώτη φορά που πηγή από το εσωτερικό του προγράμματος αυτού περιγράφει με λεπτομέρειες πώς λειτουργεί το πρόγραμμα, από τη φάση της επιλογής των στόχων έως την έγκριση των πληγμάτων από τον Λευκό Οίκο. Επί προεδρίας Ομπάμα, το πρόγραμμα δολοφονιών μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει μετατραπεί σε βασικό εργαλείο της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.

Το Intercept, ψηφιακό περιοδικό που ίδρυσαν οι γνωστοί από την υπόθεση Σνόουντεν δημοσιογράφοι Γκλεν Γκρίνγουολντ και Λόρα Πόιτρας, διαθέτει «ασφαλή θυρίδα», μέσω της οποίας οι πηγές μπορούν να επικοινωνήσουν με τους δημοσιογράφους με ανώνυμα κρυπτογραφημένα μηνύματα. Αυτό φαίνεται ότι διευκόλυνε την άγνωστη πηγή, για την οποία οι δημοσιογράφοι δεν θέλουν, για την ώρα, να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ίδιος ο Σνόουντεν έχει δηλώσει ότι τα βίντεο των πληγμάτων από drones, τα οποία μπορούσε ελεύθερα να παρακολουθεί λόγω της πρόσβασής του στους υπολογιστές των αμερικανικών υπηρεσιών, συνέβαλαν στην απόφασή του να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα της NSA.

Μεταξύ των συνεπειών από τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν ήταν η ίδρυση, στη Γερμανία, κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για τις δραστηριότητες της ΝSA και της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND. Την Τετάρτη, η επιτροπή ενημερώθηκε ότι η BND κατασκόπευε αξιωματούχους συμμαχικών χωρών όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, χωρίς καν η λίστα των στόχων να έχει εγκριθεί από την καγκελαρία. Το πρόγραμμα αυτό φέρεται να σταμάτησε το φθινόπωρο του 2013, δηλαδή λίγους μήνες μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν. «Χρειάζονται αυστηρότεροι κανόνες» για τις υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας. «Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες αυτοί θα τηρηθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή