Καυστικά σχόλια σε σκηνικό δημοφιλούς σειράς

Καυστικά σχόλια σε σκηνικό δημοφιλούς σειράς

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στο τελευταίο επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς «Χόουμλαντ», διοικητής της λιβανικής ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολάχ εμφανίζεται να συνοδεύει την πρωταγωνίστρια Κλερ Ντέινς μέσα σε καταυλισμό προσφύγων. Οι δύο ηθοποιοί περνούν μπροστά σε τοίχο με σύνθημα με μεγάλα αραβικά γράμματα, που λένε: «Το Χόουμλαντ είναι ρατσιστικό».

Για το καυστικό αυτό σχόλιο ευθύνονται τρεις εικαστικοί καλλιτέχνες, που προσελήφθησαν από την παραγωγή τον Ιούνιο για να προσδώσουν αυθεντικότητα στο σκηνικό των γυρισμάτων, σε προάστιο του Βερολίνου. Αντί, όμως, να αναγράψουν συνθήματα υπέρ του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για ένα αιχμηρό πολιτικό σχόλιο.

«Σκεφτήκαμε να δράσουμε υπονομευτικά, για να περάσουμε πολιτικό μήνυμα», είπε ο Αιγύπτιος εικαστικός Χέμπα Αμίν, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ».

Σε κοινό τους ανακοινωθέν, οι τρεις εικαστικοί επικρίνουν έντονα το «Χόουμλαντ» ως μέσον προώθησης «ανακριβούς, απλοϊκής και ιδιαίτερα μονομερούς εικόνας των Αράβων, Πακιστανών και Αφγανών».

«Αισθανόμαστε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι τέτοια στερεότυπα είναι πολύ επικίνδυνα, καθώς διαμορφώνουν τις απόψεις τηλεθεατών για μια ολόκληρη περιοχή του κόσμου, που με τη σειρά τους διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική. Ηταν για εμάς ένας τρόπος να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας», επισημαίνει ο Αμίν.

Εκτός από τα παραπάνω σύνθημα, οι εικαστικοί έγραψαν σε άλλα σημεία του σκηνικού: «Το Χόουμλαντ ΔΕΝ είναι απλώς μια τηλεοπτική σειρά», «Οι ζωές των Αφροαμερικανών έχουν αξία» και «Η σειρά αυτή δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις των καλλιτεχνών».

Ο δεύτερος από τους τρεις εικαστικούς, που χρησιμοποιεί το όνομα Στόουν, λέει: «Διαπιστώσαμε ότι κανείς δεν μας έδινε σημασία, ούτε και σκέφτηκε να ρωτήσει τι ακριβώς είναι αυτά που γράφουμε στους τοίχους. Στην αρχή θέλαμε να γράψουμε μόνο ένα αραβικό ρητό, αλλά όταν καταλάβαμε ότι κανείς δεν μιλάει –ούτε και διαβάζει– αραβικά, αποφασίσαμε να γράψουμε ό,τι θέλουμε».

Το επίμαχο επεισόδιο, που προβλήθηκε την Τετάρτη στις ΗΠA, έπεισε τους τρεις καλλιτέχνες πως η πρωτοβουλία τους ήταν ορθή. «Η πράξη μας αποδεικνύει ότι οι συντελεστές δεν μελετούν καθόλου και αγνοούν παντελώς την πραγματικότητα, την οποία φιλοδοξούν να απεικονίσουν», λέει ο Αμίν. Το «Χόουμλαντ» είναι βασισμένο σε ισραηλινή τηλεοπτική σειρά, με τίτλο «Χατουφίμ».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή