Εκκωφαντικός θόρυβος στο κελί του «Ελ Τσάπο»

Εκκωφαντικός θόρυβος στο κελί του «Ελ Τσάπο»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Δυνατός θόρυβος σφυριών ακουγόταν από το κελί του Μεξικανού βαρώνου των ναρκωτικών και αφεντικού του καρτέλ της Σιναλόα, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν, λίγο πριν συνεργοί του ολοκληρώσουν τη διάνοιξη σήραγγας που επέτρεψε την απόδρασή του τον Ιούλιο από φυλακή υψίστης ασφαλείας. Παρά τον εκκωφαντικό θόρυβο που ακούγεται σε ηχητικές καταγραφές, οι φρουροί των φυλακών δεν αντέδρασαν, επιτρέποντας την απόδραση του «Ελ Τσάπο».

Εικόνες βίντεο, που προβλήθηκαν αυτή την εβδομάδα από το τηλεοπτικό δίκτυο Televisa του Μεξικού, δείχνουν τον Γκουζμάν να ανεβάζει την ένταση του ήχου της τηλεόρασής του σε μια προσπάθεια να «πνίξει» τον ήχο των σφυριών. Οι συνεργοί του εισχώρησαν από τρύπα που άνοιξαν στο λουτρό του κελιού, το μόνο «τυφλό σημείο» από τις κάμερες των φυλάκων.

Παρότι η κυβέρνηση του Μεξικού είχε δημοσιοποιήσει εικόνες του «Ελ Τσάπο» να κατευθύνεται προς το λουτρό πριν μπει στη σήραγγα του 1,5 χλμ., οι εικόνες αυτές στερούνταν ήχου, σε αντίθεση με το βίντεο που προβλήθηκε στην ιδιωτική τηλεόραση. Το δίκτυο Televisa προέβαλε επίσης βίντεο από την αίθουσα ελέγχου των φυλακών Αλτιπλάνο, όπου πολλοί φύλακες δεν παρατηρούν τις ύποπτες κινήσεις του «Ελ Τσάπο», παρότι κοιτούν επίμονα τις οθόνες.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ήδη συλλάβει 34 άτομα ως συνεργούς στην απόδραση του «Ελ Τσάπο», μεταξύ τους και ο χειριστής ελικοπτέρου με το οποίο διέφυγε ο βαρώνος προς άγνωστη κατεύθυνση.

Λίγες ημέρες μετά την απόδραση, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών του Μεξικού είχαν τονίσει ότι η φυγή του «Ελ Τσάπο» δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συνεργασία μελών της φρουράς των φυλακών και άλλων αξιωματούχων του σωφρονιστικού συστήματος.

Στο μεταξύ, πηγές της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας καταπολέμησης των ναρκωτικών (DEA) ανέφεραν χθες ότι ο «Ελ Τσάπο» βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δύσβατη ορεινή ζώνη της πολιτείας Σιναλόα, κοντά στην πόλη Ντουράνγκο.

Πράκτορες της DEA υπέκλεψαν τηλεφωνικές συνομιλίες, που επιβεβαιώνουν την παρουσία του Γκουζμάν στην περιοχή αυτή.

Ευρεία επιχείρηση

Στις αρχές της εβδομάδας, ο κυβερνήτης της πολιτείας της Σιναλόα, Μάριο Λόπες, διέταξε την ανάπτυξη ανδρών των ειδικών δυνάμεων στην ορεινή ζώνη 45 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Σιναλόα, Κουλιακάν, για την πραγματοποίηση ευρείας επιχείρησης με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη του «Ελ Τσάπο». Οι διαβεβαιώσεις του κυβερνήτη δεν πείθουν, όμως, όσους θεωρούν ότι ο «Ελ Τσάπο» απολαμβάνει την προστασία της τοπικής κυβέρνησης χάρη στη γενναιοδωρία του.

Ο Λόπες έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν ότι προστάτευε τον «Ελ Τσάπο», ενώ ακόμη και ο Φρανκ Αρμέντα, πρώην σωματοφύλακας του Λόπες, έχει αποκαλύψει ότι ο κυβερνήτης συναντήθηκε το 2013 με τον Γκουζμάν και τον στενό του συνεργάτη Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα, σε ξενοδοχείο του Κουλιακάν, για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το κόστος της αστυνομικής προστασίας της διακίνησης ναρκωτικών. Ο «Ελ Τσάπο» θεωρείται επίσης ένας από τους σημαντικότερους χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Το καρτέλ της Σιναλόα κυριαρχεί εδώ και 20 χρόνια στον τομέα της διακίνησης κολομβιανής κοκαΐνης, μαριχουάνας και ηρωίνης προς τις ΝΔ πολιτείες των ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας ετήσια έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η DEA εκτιμά ότι το καρτέλ της Σιναλόα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ναρκωτικών των ΗΠΑ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή