Νέος κύκλος συγκρούσεων στη Δυτική Οχθη

Νέος κύκλος συγκρούσεων στη Δυτική Οχθη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΜΠΛΟΥΣ. Παλαιστίνιοι πυρπόλησαν εβραϊκό ναό στη Δυτική Οχθη, ενώ η ισλαμική οργάνωση Χαμάς προανήγγειλε μέρα εθνικής οργής εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα νέα κλιμάκωση της έντασης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον τάφο του Ιωσήφ, που βρίσκεται στην παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς. Αν και απωθήθηκαν από παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, πρόλαβαν να βάλουν φωτιά σε κάποια σημεία του ναού.

Τόσο ο στρατός όσο και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς καταδίκασαν την επίθεση. «Αντιμετωπίζουμε το επεισόδιο με μεγάλη σοβαρότητα και καταδικάζουμε σθεναρά κάθε επίθεση εναντίον ιερών τόπων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού. Ο Αμπάς διέταξε την αποκατάσταση των ζημιών και ερευνά για τους δράστες. Ανακοίνωση από το γραφείο του ανέφερε πως ο Αμπάς «εμμένει στην απόρριψη τέτοιων ενεργειών, που παραβιάζουν τον νόμο και την τάξη, διαστρεβλώνουν την κουλτούρα, τις αξίες και τη θρησκεία μας».

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, Παλαιστίνιος μεταμφιεσμένος σε φωτορεπόρτερ που τραυμάτισε Ισραηλινό στρατιώτη, έπεσε νεκρός από τα πυρά Ισραηλινών σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Οχθη. Η βία των τελευταίων εβδομάδων έχει συγκλονίσει την Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Εχουν σκοτωθεί 33 Παλαιστίνιοι και επτά Ισραηλινοί. Μεταξύ των Παλαιστινίων συγκαταλέγονται 10 οπλισμένοι δράστες επιθέσεων κατά Ισραηλινών, αλλά και παιδιά και διαδηλωτές.

Οι Ισραηλινοί βρέθηκαν τυχαία στο στόχαστρο Παλαιστινίων είτε στον δρόμο είτε σε μέσα αστικών συγκοινωνιών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συνεδριάσει χθες εκτάκτως για να αποτιμήσει την κατάσταση, χωρίς να έχει προγραμματιστεί η έκδοση απόφασης, αν και αναμένεται να υπάρξει έκκληση προς τις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση της βίας. Η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε να διοργανωθούν πορείες και διαδηλώσεις αγανάκτησης σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Οχθης. Εν μέρει οι ταραχές πυροδοτήθηκαν από την οργή των Παλαιστινίων για τον ασφυκτικό έλεγχο των Ισραηλινών στο τζαμί Αλ Ακσά, που είναι όμως ταυτόχρονα και ιερός τόπος των Εβραίων. «Η πυρπόληση του τάφου του Ιωσήφ αποδεικνύει περίτρανα τι θα συνέβαινε στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ εάν περιέρχονταν στην παλαιστινιακή ηγεσία», ήταν το σχόλιο εκπροσώπου του ισραηλινού υπ. Εξωτερικών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή