Nόμιμη η UBER στην Αγγλία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστική νίκη πέτυχε την Παρασκευή η εταιρεία Uber Technologies Inc στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού το Aνώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι η εταιρεία δεν παραβιάζει το νόμο μέσω της εφαρμογής της που υπολογίζει το ναύλο που πρέπει να καταβάλλουν οι επιβάτες των ταξί με βάση το χρόνο και την απόσταση της διαδρομής.

Η εταιρεία Transport for London η οποία έφερε την υπόθεση στα δικαστήρια, ισχυριζόταν ότι η εφαρμογή UBER χρησιμοποιούνταν ως ταξίμετρο.

Το ταξίμετρο είναι ένα προνόμιο που παρέχεται μόνο στους οδηγούς των μαύρων ταξί σε αντάλλαγμα για την εκτεταμένη εκπαίδευση που υφίστανται για να μάθουν τους δρόμους του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το βρετανικό νόμο του 1998, μόνο τα εμβληματικά μαύρα ταξί του Ηνωμένου Βασιλείου επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ταξίμετρα. Τις  υπηρεσίες της Uber στο Λονδίνο χρησιμοποιούν οδηγοί με ιδιωτικές άδειες οι οποίες διαφέρουν από τις άδειες των οδηγών των μαύρων ταξί.

Υπενθυμίζεται ότι η Uber είναι εφαρμογή για «έξυπνα κινητά» και ταμπλέτες μέσω της οποίας μη επαγγελματίες οδηγοί μπορούν να μετατρέψουν το αυτοκίνητό τους σε… ταξί, παρέχοντας υπηρεσίες μετακίνησης στους πολίτες.

Ο δικαστής Ντάνκαν Ούσλεΐ έκρινε σήμερα ότι η εφαρμογή δεν μπορεί να θεωρηθεί ταξίμετρο και κατά συνέπεια δεν είναι παράνομη.

«Ταξίμετρο…δεν είναι μια συσκευή που λαμβάνει σήματα GPS κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής, και διαβιβάζει στοιχεία GPS σε διακομιστή έξω από το όχημα, ο οποίος υπολογίζει το κόμιστρο…και αποστέλλει τις πληροφορίες για το κόμιστρο πίσω στη συσκευή» είπε.

Η υπηρεσία έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των οδηγών ταξί στο Λονδίνο, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Uber παρακάμπτει τη δημοτική νομοθεσία για την αδειοδότηση ταξί. Διαδηλώσεις έχουν γίνει και σε άλλες πόλεις του κόσμου, όπως στο Παρίσι και το Σάο Πάολο, ενώ τον περασμένο μήνα ο δήμαρχος του Ρίο ντε Ζανέιρο είπε ότι θα απαγορεύσει την υπηρεσία στην πόλη.

Η απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο, δεν συνδέεται με την διαβούλευση που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα η αρχή μεταφορών του Λονδίνου, προτείνοντας ένα αυστηρότερο πλαίσιο κανόνων για την εφαρμογή της υπηρεσίας. Η εταιρία που διαχειρίζεται την εφαρμογή Uber εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ ενώ στους επενδυτές της περιλαμβάνονται η Goldman Sachs και η Google.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή