«Ελεύθερο» από Ταλιμπάν το βόρειο Αφγανιστάν

«Ελεύθερο» από Ταλιμπάν το βόρειο Αφγανιστάν

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποσύρονται οι δυνάμεις των ανταρτών Ταλιμπάν από την Κουντούζ του βόρειου Αφγανιστάν προκειμένου, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, να μην εξακολουθήσουν οι απώλειες αμάχων. Οι συγκρούσεις στην υπόλοιπη χώρα, ωστόσο, συνεχίζουν να μαίνονται, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες διάνοιξης της κεντρικής οδικής αρτηρίας νοτίως της πρωτεύουσας Καμπούλ. Tην Πέμπτη, εξάλλου, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διατηρήσει σχεδόν 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα για το μεγαλύτερο μέρος της επόμενη χρονιάς και 5.500 το 2017.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει μπαράζ επιθέσεων στην Καμπούλ και όχι μόνο, ενώ πρόσφατα κατελήφθη η Κουντούζ. Παρότι οι ισλαμιστές διατήρησαν τον έλεγχο της πόλης επί μόνο τρεις ημέρες, οι μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίστηκαν για πάνω από δύο εβδομάδες, ώστε δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι να την εγκαταλείψουν και να αναζητήσουν ασφαλές κατάλυμα σε γειτονικές επαρχίες.

Καθώς ο τακτικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο της Κουντούζ, νέες μάχες ξέσπασαν στο Γκαζνί, επαρχιακή πόλη νοτίως της Καμπούλ, από την οποία διέρχεται ο βασικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει την πρωτεύουσα με την Κανταχάρ στον Νότο. Oι Ταλιμπάν προσπαθούν να επανεγκαθιδρύσουν την κυριαρχία τους. Ενδεικτικά οι ίδιοι ανακοίνωσαν ότι η απόσυρσή τους από την Κουντούζ δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως σημάδι αδυναμίας ή ήττα. «Βεβαιώνουμε τον λαό μας και ολόκληρο τον κόσμο ότι μπορούμε να ανακαταλάβουμε την πόλη», δήλωσε ο εκπρόσωπός τους, Ζαμπιντουλά Μουζαχίντ. «Η απόσυρσή μας από την πόλη και τα κυβερνητικά συμπλέγματα βασίζεται στην απόφασή μας να προστατεύσουμε τους αμάχους από τους βομβαρδισμούς. Η παράταση θα ήταν μια απώλεια ανθρώπων και πολεμικού υλικού».

Ο αστυνομικός διευθυντής της Κουντούζ, Κασίμ Τζανγκαλμπάγκ, δήλωσε ότι το κέντρο της πόλης εκκενώθηκε από τις δυνάμεις των ισλαμιστών και ότι οι κάτοικοι που είχαν φύγει άρχισαν να επιστρέφουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες επικρατεί ηρεμία και στο Γκαζνί, όπου «μετά τις τελευταίες ημέρες των αψιμαχιών, τα καταστήματα ανοίγουν εκ νέου», είπε ο αναπληρωτής διοικητής της, Μοχάμεντ αλ Αχμαντί, ενώ αργότερα πρόσθεσε ότι νωρίτερα η πόλη επλήγη από οκτώ ρουκέτες που εκτόξευσαν οι Ταλιμπάν με συνέπεια να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν πέντε παιδιά. Tέλος, 29 συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών με τους Ταλιμπάν κοντά στην Κανταχάρ τις τελευταίες ημέρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή