Φονική επίθεση Αραβα Ισραηλινού πολίτη κατά στρατιώτη

Φονική επίθεση Αραβα Ισραηλινού πολίτη κατά στρατιώτη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοκ προκάλεσαν στο Ισραήλ και στη διεθνή κοινή γνώμη η φονική επίθεση Αραβα Ισραηλινού πολίτη με θύμα Ισραηλινό στρατιώτη και το λιντσάρισμα, μέχρι θανάτου, αθώου μετανάστη από την Ερυθραία, ο οποίος θεωρήθηκε από το εξαγριωμένο πλήθος συνένοχος του δράστη.

Το περιστατικό έλαβε χώρα την Κυριακή το βράδυ στην πόλη Μπερσίμπα, στο νότιο Ισραήλ, όταν ο ηλικίας 21 ετών Αραβας Ισραηλινός Μουχάμαντ αλ Οκμπι επιτέθηκε, με πιστόλι και μαχαίρι, εναντίον στρατιωτών και αμάχων στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της πόλης, σκοτώνοντας τον 19χρονο λοχία Ομρι Λεβί και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους ανθρώπους. Ο Αλ Οκμπι ανήκε στην κοινότητα των Βεδουίνων, που ζουν στην έρημο Νεγκέβ, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στο Ισραήλ: οι Βεδουίνοι παραδοσιακά απέχουν από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων και των υπολοίπων Αράβων Ισραηλινών, αρκετοί από αυτούς δε υπηρετούν τη θητεία τους στον ισραηλινό στρατό.

Στις χαοτικές στιγμές που ακολούθησαν την επίθεση του Αλ Οκμπι, ένας πρόσφυγας από την Ερυθραία, ο 29χρονος Αμπντούμ Ζαρχούμ, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά από φρουρό ασφαλείας. Στη συνέχεια, το εξαγριωμένο πλήθος κλωτσούσε με μανία τον αιμόφυρτο άνδρα, ο οποίος λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Ο διοικητής της αστυνομίας της Νεγκέβ, Αμόν Καλάι, διέταξε έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων που συμμετείχαν στο λιντσάρισμα. Υπολογίζεται ότι περίπου 30.000 πρόσφυγες από την Ερυθραία βρίσκονται στο Ισραήλ – ένας αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στα δύο τρίτα των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα χωρίς άδεια.

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε η πρόταση της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εγκατάσταση διεθνούς δύναμης στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, με αποστολή τη διασφάλιση του στάτους κβο στους ιερούς χώρους γύρω από το τέμενος Αλ Ακσά. Η διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για τους εν λόγω χώρους στάθηκε αφορμή για την εκδήλωση του νέου κύματος βίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρεις εβδομάδες. Το ισραηλινό υπ. Εξωτερικών κάλεσε χθες τον Γάλλο πρέσβη Πατρίκ Μεζονάβ στο Τελ Αβίβ, για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης Νετανιάχου για την εν λόγω πρωτοβουλία. Το Ισραήλ κατέλαβε την παλαιστινιακή Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967 και θεωρεί την πόλη «ενιαία και αδιαίρετη πρωτεύουσα» του κράτους, μια αξίωση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Τη γαλλική πρωτοβουλία έσπευσε να χαιρετίσει η παλαιστινιακή πλευρά διά στόματος της Χανάν Ασράουι, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης. Αντιθέτως, ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Τζον Κέρι ταυτίστηκε με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφωνούν με την εγκατάσταση διεθνών παρατηρητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή