Οι περιορισμοί δημιούργησαν χάος στη «βαλκανική οδό»

Οι περιορισμοί δημιούργησαν χάος στη «βαλκανική οδό»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. «Μοιάζει λίγο με ποτάμι: αν βρει κάπου εμπόδιο, προξενούνται πλημμύρες». Με αυτή την παρομοίωση, η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίτα Σούτζιτς, προσπάθησε να περιγράψει τις τραγικές συνθήκες που επικράτησαν το Σαββατοκύριακο κατά μήκος της «βαλκανικής οδού». Οι προσπάθειες της Σλοβενίας, νέου ενδιάμεσου σταθμού, να περιορίσει τις διελεύσεις σε 2.500 ημερησίως, εγκλώβισαν χιλιάδες ανθρώπους στη Σερβία και την Κροατία και ανέβασαν το θερμόμετρο των διπλωματικών εντάσεων.

Χθες το απόγευμα, η Κροατία άνοιξε τα σύνορά της σε χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή επί δύο εικοσιτετράωρα. Πρόκειται για περίπου 2.000-3.000 ανθρώπους που περίμεναν στη λάσπη και στη βροχή από το Σάββατο. «Ο τελευταίος που πέρασε τα σύνορα ήταν ένα αγόρι χωρίς πόδι. Το βοηθήσαμε να περάσει με το αναπηρικό καροτσάκι», είπε η Σούτζιτς.

Ως το Σάββατο, η Κροατία κατηύθυνε τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Ουγγαρία, τα οποία όμως έκλεισαν με την ολοκλήρωση του ουγγρικού φράχτη, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να κατευθύνονται προς τη Σλοβενία. Οι Αρχές της χώρας είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα δέχονται πάνω από 2.500 ανθρώπους ημερησίως, όμως τα σχέδια προσέκρουσαν στην πραγματικότητα. Οι πρόσφυγες και μετανάστες τους οποίους η αστυνομία της Σλοβενίας σταμάτησε στα σύνορα προσπαθούσαν επί ώρες να βρουν τρόπους να διασχίσουν την οριογραμμή μακριά από συνοριακά περάσματα, μέχρις ότου οι Αρχές της Σλοβενίας αποφάσισαν να τους επιτρέψουν την είσοδο. Ταυτόχρονα, σύγχυση επικράτησε ως προς τη δήλωση της αυστριακής κυβέρνησης ότι θα δέχεται μόνο 1.500 πρόσφυγες ημερησίως, η οποία εν συνεχεία αποσύρθηκε.

Παράλληλα, έντονες υπήρξαν οι διαμαρτυρίες της Σλοβενίας προς την Κροατία, με τη Λιουμπλιάνα να κατηγορεί το Ζάγκρεμπ ότι στέλνει στα σύνορα της Σλοβενίας πολύ περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους μπορούν να διαχειριστούν οι σλοβενικές αρχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Ράνκο Οστότζιτς απάντησε ότι αυτοί που μετακινούν συνέχεια τα γκολπόστ είναι οι Σλοβένοι «που στην αρχή είχαν πει ότι θα δεχθούν 8.000, μετά είπαν 5.000, μετά 2.500 και στο τέλος κανέναν». Ο Οστότζιτς είπε ότι η Κροατία «δεν θα μετατραπεί σε αποθήκη μεταναστών» και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν είναι σε θέση να εμποδίσει την είσοδο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από την Τουρκία.

Μετεγκαταστάσεις

Προορισμός της συντριπτικής πλειονότητας όσων ακολουθούν τη «βαλκανική οδό» παραμένει η Γερμανία και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο κινδυνεύει να αποτύχει η πολιτική μετεγκαταστάσεων. Σύμφωνα με την πολιτική αυτή, 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα κατανεμηθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν τόνισε ότι το πρώτο βήμα για να πετύχει η πολιτική των μετεγκαταστάσεων είναι να υποβάλουν οι πρόσφυγες αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. «Αν οι πρόσφυγες δεν ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα με το οποίο θα κατανεμηθούν στις διάφορες χώρες», είπε ο Ασελμπορν. «Η Ευρώπη προσφέρει σε όλους τους κατατρεγμένους το δικαίωμα να ζητήσουν προστασία. Αλλά οι πρόσφυγες πρέπει να τηρήσουν τους νόμους μας». Οι νόμοι στους οποίους αναφέρθηκε ο Λουξεμβούργιος υπουργός είναι η Σύμβαση του Δουβλίνου, σύμφωνα με την οποία η αίτηση ασύλου πρέπει να υποβάλλεται στις χώρες πρώτης εισόδου. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, πλήθος Ευρωπαίων αξιωματούχων είχε παραδεχθεί ότι οι κανόνες του Δουβλίνου δεν μπορούν πια να λειτουργήσουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή