Πακιστάν: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 23 τραυματίες από έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο

Πακιστάν: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 23 τραυματίες από έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξερράγη βόμβα μέσα σε ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες στην Κουέτα του δυτικού Πακιστάν, την πρωτεύουσα μιας επαρχίας η οποία σπαράσσεται εδώ και χρόνια από τη δράση αυτονομιστών, φανατικών ισλαμιστών και άλλων.

Η βόμβα εξερράγη καθώς το λεωφορείο, που εκτελούσε δρομολόγιο προς τα προάστια, μετέφερε δεκάδες επιβάτες που επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά τη δουλειά, ανέφερε ο Άμπντουλ Ουάχιντ Χάτακ, ένας αξιωματικός της αστυνομίας. Στην επαρχία Μπαλουτσιστάν μαίνεται επί σχεδόν μια δεκαετία μια εξέγερση αυτονομιστών Βελούχων, οι οποίοι στοχοθετούν στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και εργαζομένους του ομοσπονδιακού κράτους, αλλά και πολίτες που δεν ανήκουν στη μειονότητα.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας εξαπέλυσαν από την πλευρά τους μια εκστρατεία καταστολής των αυτονομιστών, η οποία σύμφωνα με ακτιβιστές και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε αποτέλεσμα χιλιάδες εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση από κάποια οργάνωση μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τον Χάτακ, η βόμβα φαίνεται ότι είχε τοποθετηθεί στην οροφή του λεωφορείου και πυροδοτήθηκε με ωρολογιακό μηχανισμό. «Αυτή είναι μια άνανδρη ενέργεια η οποία έβαλε στο στόχαστρο αθώους», δήλωσε ο Σαρφαράζ Άχμεντ Μπούγκτι, ο υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης του Μπαλουτσιστάν. «Πολεμάμε εναντίον της τρομοκρατίας εδώ. Και θα συνεχίσουμε τη μάχη ώσπου και ο τελευταίος τρομοκράτης να είναι νεκρός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ανάμεσα στα θύματα είναι τουλάχιστον ένα παιδί, σύμφωνα με τον Μπούγκτι. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της επαρχίας Άμπντουλ Μάλικ ανέφερε ότι τουλάχιστον 23 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν και πρόσθεσε πως κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα νοσοκομεία της Κουέτα. Σύμφωνα με έναν γιατρό, τουλάχιστον πέντε από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο Μπαλουτσιστάν έχουν διαπραχθεί επίσης αιματηρές επιθέσεις από την εκτός νόμου οργάνωση Λασκάρ-ι-Τζάνγκβι («Ο στρατός του Τζάνγκβι»), που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μια σουνιτική θεοκρατία στο Πακιστάν και ανακινεί τη βία μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

Η οργάνωση αυτή έχει διαπράξει επανειλημμένα βομβιστικές επιθέσεις σε θρησκευτικές εκδηλώσεις των σιιτών τον μήνα Μουχάραμ, ενώ μέλη της έχουν επίσης επιτεθεί με όπλα εναντίον πιστών. Οι επιθέσεις αυτές εγείρουν πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι δυνατή η εφαρμογή ενός προγράμματος τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή που επιδιώκει το Ισλαμαμπάντ χάρη σε κινεζικές επενδύσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το φιλόδοξο σχέδιο, που είχε ανακοινωθεί κατά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Πακιστάν τον Απρίλιο, προβλέπει τη δημιουργία δύο οδών, μιας ανατολικής και μιας δυτικής, με την τελευταία να περνάει από την Κουέτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή