Κόστιτς: «Το Κόσοβο έχει χαθεί για τη Σερβία»

Κόστιτς: «Το Κόσοβο έχει χαθεί για τη Σερβία»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο επικεφαλής της σερβικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών SANU, Βλαντιμίρ Κόστιτς, είπε ξεκάθαρα ότι το Κόσοβο έχει χαθεί για τη Σερβία και ότι το Βελιγράδι πρέπει να ενταχθεί έστω και «κάνοντας εμετό» στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς απάντησε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν την κυβέρνησή του την ώρα που προσπαθεί να αποτρέψει την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO.

«Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή η μοναδική πολιτική σοφία που απαιτείται είναι να βρεθεί με ποιον τρόπο, με στοιχεία αξιοπρέπειας, θα εγκαταλειφθεί το Κόσοβο, το οποίο de facto και de jure δεν είναι πλέον στα χέρια μας. Κι αυτό κάποιος πρέπει να το πει σε αυτόν τον λαό», ανέφερε ο κ. Κόστιτς σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Beograda.

Ο Βλαντιμίρ Κόστιτς εκτίμησε ότι η συμμαχία με τη Ρωσία είναι «τεχνητή εναλλακτική λύση» και είπε ότι η Σερβία «θα πρέπει κάνοντας εμετό να ενταχθεί σε αυτόν τον παράδεισο με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Η ιστορική πραγματικότητα είναι ότι πολύ μεγαλύτερα έθνη από εμάς έχασαν τις βάσεις τους. Κανένας δεν πρέπει να ζητήσει να ξεχάσουμε το Κόσοβο», υπογράμμισε ο Σέρβος νευρολόγος και πρόεδρος της Ακαδημίας. «Αλλά σχεδιάζει κάποιος να πολεμήσει εκεί; Μπορούμε να αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια, επειδή είναι μια προσπάθεια να μας αφαιρέσουν αυτό που αποτελεί κοιτίδα της ιστορίας μας, αλλά εφόσον ένας υπουργός, πρωθυπουργός ή εκπρόσωπος πρέπει να ζητάει άδεια για να εισέλθει στην περιοχή, δεν έχουμε πλέον ανθρώπινη, οικονομική ή άλλη δυνατότητα να επιβάλουμε εκεί τη βούλησή μας», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της SANU τόνισε ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο η τύχη της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, επειδή εκεί υπάρχει ένα ενεργό κομμάτι 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων που δραστηριοποιείται πολιτιστικά και επιστημονικά.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, διερωτήθηκε αν μετά τις δηλώσεις αυτές μπορεί ο Κόστιτς να παραμείνει επικεφαλής της Ακαδημίας. Απαντώντας στις κατηγορίες περί έλλειψης πατριωτισμού, ο Κόστιτς είπε ότι είχε «τουλάχιστον 20 ευκαιρίες» να φύγει από τη Σερβία, αλλά προτίμησε να μείνει στη χώρα με τα παιδιά και τα εγγόνια του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή