Ολάντ: Η ακροδεξιά ψήφος θα πλήξει την απασχόληση

Ολάντ: Η ακροδεξιά ψήφος θα πλήξει την απασχόληση

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Να «συσπειρώνει» και να «μεταρρυθμίζει» μέχρι «το τελευταίο δευτερόλεπτο της θητείας» του δεσμεύθηκε σε χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι θα ανακοινώσει το σχέδιά του για το 2017 «την κατάλληλη στιγμή».

«Ο ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας είναι να συσπειρώνει τους Γάλλους γύρω από ένα σχέδιο. Η Γαλλία πρέπει να προχωρήσει, η Γαλλία πρέπει να μεταρρυθμιστεί, η Γαλλία πρέπει να εκσυγχρονισθεί, να είναι ανταγωνιστική, αλλά πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη και να αξιοποιεί τον κοινωνικό διάλογο ως τρόπο λήψης αποφάσεων», είπε ο κ. Ολάντ στο δίκτυο RTL.

Ερωτηθείς για την άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Ολάντ είπε: «Οταν εξελέγην, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, κυρία Λεπέν, εξασφάλισε το 18% των ψήφων. Σήμερα το ποσοστό της ενισχύθηκε, όπως έχει γίνει και με τα ποσοστά της άκρας Δεξιάς σε όλη την Ευρώπη».

Με το βλέμμα στραμμένο στις περιφερειακές εκλογές του Δεκεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Η ψήφος για το Εθνικό Μέτωπο θα έχει επιπτώσεις σε κάθε περιφέρεια. Μια τέτοια επιλογή θα πλήξει την απασχόληση και τις επενδύσεις. Οι περιφέρειές μας θα χάσουν την ικανότητά τους να προσελκύουν επενδυτές από το εξωτερικό ενώ το εξωτερικό εμπόριο θα υποφέρει. Οφείλω να το πω ξεκάθαρα στους ψηφοφόρους, για να μην υπάρξουν εκπλήξεις και για να το αντιληφθούν οι πάντες: Μην παίζετε με την ψήφο σας μόνο και μόνο για να στείλετε ένα μήνυμα και για να εκφράσετε την απογοήτευση ή την οργή σας.

Αντιλαμβάνομαι ότι έχω μερίδιο ευθύνης, δεν προσπαθώ να υπεκφύγω. Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, αλλά δεν είμαι θεατής και σχολιαστής. Παλεύω».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Εθνικό Μέτωπο μπορεί να κερδίσει δύο από τις 13 περιφέρειες της ηπειρωτικής Γαλλίας, συμπεριλαμβανόμενης μιας στον Βορρά, όπου η Μαρίν Λεπέν κατεβαίνει ως υποψήφια περιφερειάρχης. Το κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί, του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, αναμένεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των περιφερειών.

Ο πρόεδρος Ολάντ επεκτάθηκε πάνω στο θέμα του Εθνικού Μετώπου και της ανόδου της άκρας Δεξιάς στην Ευρώπη λέγοντας: «Το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι η ικανότητά μας να συμβιώσουμε. Με κανόνες, δικαιώματα, υποχρεώσεις, με πιθανότητες ατομικής επιτυχίας, αλλά σύμφωνα με κοινό σχέδιο. Οσοι επιθυμούν να διχάσουν τους Γάλλους, ανάλογα με την καταγωγή, τον τόπο κατοικίας, την ηλικία ή το χρώμα του δέρματός τους, θα συμβάλουν όχι στην παρακμή, αλλά στο ναυάγιο του γαλλικού πνεύματος συλλογικότητας».

Στις εκλογές της Ελβετίας, όπου το λαϊκίστικο, ακροδεξιό και ξενοφοβικό UDC σημείωσε τα καλύτερα ποσοστά στην ιστορία του, αναφέρθηκε επίσης ο πρόεδρος Ολάντ, επισημαίνοντας: «Η Ελβετία διαθέτει ποσοστό ανεργίας της τάξης του 3% και καταγράφει ετήσιο αναπτυξιακό ρυθμό 3%. Ας μη μας λένε λοιπόν ότι η άνοδος της άκρας Δεξιάς οφείλεται στα οικονομικά προβλήματα ενός κράτους. Στην Ελβετία το πρώτο κόμμα είναι ένα κόμμα της άκρας Δεξιάς, που εκτιμά ότι οι ξένοι είναι το κεντρικό πρόβλημα. Αυτός ο ξένος εκεί μπορεί να είναι ο Γάλλος».

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε σε πρόσφατο περιστατικό, όπου συνδικαλιστής των ναυπηγείων του Σεν Ναζέρ αρνήθηκε να του σφίξει το χέρι, αντιπαραβάλλοντας την ήπια αντίδρασή του με εκείνη του προκατόχου του, Σαρκοζί, ο οποίος είχε απαντήσει με ύβρεις σε αντίστοιχη προσβλητική συμπεριφορά συνδικαλιστή.

«Ενας συνδικαλιστής με πλησιάζει, επιλέγει να μη μου σφίξει το χέρι. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να φύγω. Θα μπορούσα άραγε να κάνω κάποιο σχόλιο, το οποίο να εκληφθεί ως χυδαίο ή υβριστικό; Ασφαλώς και όχι».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή