Εντυπωσιακή υποδοχή του Σι Τζινπίνγκ στο Λονδίνο

Εντυπωσιακή υποδοχή του Σι Τζινπίνγκ στο Λονδίνο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλοπρεπή υποδοχή επεφύλαξαν στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ οι Βρετανοί οικοδεσπότες του, υπογραμμίζοντας με τον πιο εμφαντικό τρόπο τις προσδοκίες τους για αμοιβαία επωφελείς οικονομικές σχέσεις με το «βιομηχανικό εργαστήρι του κόσμου».

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, συνοδευόμενοι από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, υποδέχθηκαν τον πρόεδρο Σι και τη σύζυγό του Πενγκ Λιουάν στον Χώρο Παρελάσεων, έξω από το πάρκο Σεντ Τζέιμς. Σαράντα ένα κανονιοβολισμοί καλωσόρισαν τον Κινέζο ηγέτη, ο οποίος επιθεώρησε τιμητικό άγημα προτού επιβιβαστεί, μαζί με τη βασίλισσα, σε επίχρυση άμαξα με λευκά άλογα που τον οδήγησαν στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ. Ηταν μια συμβολική επιβεβαίωση της εκτίμησης που είχε διατυπώσει νωρίτερα ο Κάμερον στην κινεζική τηλεόραση, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών διανύουν τη «χρυσή εποχή» τους. Κατά μήκος της διαδρομής, στη λεωφόρο Μολ, λίγες δεκάδες ακτιβιστές διαδήλωναν εναντίον της επίσκεψης Σι, με συνθήματα όπως «Ντροπή» και «Ελευθερία στο Θιβέτ». Ωστόσο, οι φωνές τους πνίγηκαν από εκείνες των κατά πολύ πολυπληθέστερων συγκεντρωμένων που καλωσόριζαν τον Κινέζο ηγέτη.

Πέραν του ευαίσθητου θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιδράσεις προκάλεσε η επιθετική πολιτική της Κίνας στον τομέα της χαλυβουργίας. Το Εργατικό Κόμμα και τα συνδικάτα κατηγορούν την Κίνα ότι πουλάει χάλυβα κάτω από την εμπορική του αξία για να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, κάτι που οδηγεί σε συρρίκνωση της βρετανικής χαλυβουργίας. Για τη Συντηρητική κυβέρνηση Κάμερον, όμως, οι ανησυχίες αυτές έρχονται σε δεύτερη μοίρα έναντι των αναμενόμενων επενδύσεων. Στη διάρκεια της επίσκεψης Σι, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες αξίας 27 δισ. λιρών. Την «εντυπωσιακή ζωτικότητα» των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες εκθείασε ο Κινέζος πρόεδρος χθες βράδυ, μιλώντας από το βήμα του βρετανικού Κοινοβουλίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή