ΚΟΣΜΟΣ

Πλήγμα για την Uber ο βιαστής οδηγός της

pligma-gia-tin-uber-o-viastis-odigos-tis-2106959

Καταδικάστηκε για βιασμό Ινδός οδηγός ταξί της εταιρείας Uber, ο οποίος κατηγορείτο ότι βίασε μία γυναίκα επιβάτη στο Νέο Δελχί τον περασμένο Δεκέμβριο. Η καταδικαστική απόφαση σηματοδοτεί την κατάληξη μιας πολύκροτης υπόθεσης που πυροδότησε στην Ινδία έντονη συζήτηση για την ασφάλεια των γυναικών.

Ο οδηγός Σιβ Κουμάρ Γιαντάβ κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες του βιασμού, της απαγωγής, της έκθεσης σε κίνδυνο και του εκφοβισμού, αδικήματα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ο συνήγορός του, μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, δήλωσε ότι ο πελάτης του είναι αθώος, αλλά παραμένει άγνωστο κατά πόσον θα εφεσιβάλλει την απόφαση. Το θύμα της επίθεσης αρχικώς είχε καταθέσει αγωγή εναντίον της Uber σε αμερικανικό δικαστήριο, με την οποία ζητούσε αγνώστου ύψους αποζημίωση, κατηγορώντας την ότι οι έλεγχοί της όσον αφορά το παρελθόν του εργαζομένου τους, του Γιαντάβ σε αυτή την περίπτωση, ήταν πλημμελείς. Ακολούθησε εξωδικαστικός διακανονισμός.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας του Νέου Δελχί, η εταιρεία διώκεται και στην Ινδία για παραπλανητική παρουσίαση της ασφάλειας των υπηρεσιών που προσφέρει και για εγκληματική αμέλεια. Ωστόσο, η έρευνα ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η υπόθεση κατάφερε ένα βαρύ πλήγμα στη φήμη της εταιρείας που δραστηριοποιείται, μέσω της εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα, σε περισσότερες από 250 πόλεις σε όλο τον κόσμο.