Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την προσφυγική κρίση

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την προσφυγική κρίση

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τα παγωμένα νερά του ποταμού Σούτλα, στα σύνορα Κροατίας – Σλοβενίας, διέσχισαν με τα πόδια τη νύχτα της Τρίτης εκατοντάδες πρόσφυγες, καλύπτοντας ένα ακόμη τμήμα της μετ’ εμποδίων διαδρομής προς βορράν. Οι συνεχιζόμενες αφίξεις ανθρώπων που ζητούν άσυλο, έχουν οδηγήσει τη Γερμανία να συζητά τη χρήση στρατιωτικών αεροσκαφών για να επισπευσθούν οι απελάσεις όσων κρίνεται ότι δεν χρήζουν προστασίας.

Παράλληλα, οι επιδεινούμενες συνθήκες οδήγησαν τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο για το προσφυγικό την Κυριακή, με τη συμμετοχή των ηγετών της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Σλοβενίας. «Υπό το φως των έκτακτων συνθηκών που προκύπτουν κατά μήκος του μεταναστευτικού διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων, απαιτούνται πολύ στενότερη συνεργασία, πολύ πιο εντατικές διαβουλεύσεις και άμεση ανάληψη δράσης», ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Πάνω από 20.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει από το Σάββατο το πρωί στη Σλοβενία με στόχο να περάσουν στην Αυστρία. Χθες, η σλοβενική Βουλή ψήφισε νόμο που δίδει στον στρατό της χώρας αυξημένες αρμοδιότητες για την αστυνόμευση των συνόρων, ενώ ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ απηύθυνε αίτημα προς την Ε.Ε. για αστυνομικές ενισχύσεις και οικονομική βοήθεια. «Το τελευταίο 24ωρο ήταν το πιο σκληρό και απαιτητικό από την αρχή της κρίσης», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σλοβενίας, προσθέτοντας ότι είναι «τρελό» να φανταστεί κανείς πως η Σλοβενία θα επιτύχει εκεί όπου μεγαλύτερες χώρες έχουν αποτύχει.

Χθες το βράδυ, πυρκαγιά ξέσπασε σε χωράφι στη Σλοβενία, στο οποίο είχαν καταλύσει πρόσφυγες, πιθανότατα από φωτιά που άναψαν για να ζεσταθούν. Βλέποντας ότι αδυνατούν να περιορίσουν τις εισόδους σε 2.500 ημερησίως, όπως είχαν αρχικά ελπίσει, οι Αρχές της Λιουμπλιάνας ζήτησαν από την Αυστρία να ανοίξει δεύτερο συνοριακό πέρασμα, προκειμένου να εκτονωθούν οι μεταναστευτικές πιέσεις. Η δε Ουγγαρία, που κράτησε τους πρόσφυγες έξω από τα σύνορά της κατασκευάζοντας φράκτες, διεμήνυσε χθες ότι δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τη χωροθέτηση ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσα από ουγγρικό έδαφος.

Στη Γερμανία, τελικό προορισμό πολλών προσφύγων, 215 δήμαρχοι από τη βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ενημέρωσαν χθες το Βερολίνο ότι οι δυνατότητες υποδοχής εξαντλήθηκαν και ζήτησαν από τις ομοσπονδιακές αρχές να σηκώσουν εκείνες το βάρος. Στην Κολωνία, τη γνωστότερη ίσως πόλη του κρατιδίου, ακροδεξιός μαχαίρωσε την περασμένη εβδομάδα την υποψήφια δήμαρχο Ενριέτε Ρέκερ. Η Ρέκερ, που εξελέγη την Κυριακή παρότι βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, έχει ανακτήσει την επαφή της με το περιβάλλον.

«Η Γερμανία ζει στιγμές Αλ Κάιντα. Ξεκινά μια αποκεντρωμένη, βίαιη τρομοκρατική κινητοποίηση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν σε αυτή αποφασιστικό ρόλο. Ο Φρανκ Σ. δεν είναι άρρωστος, μισεί. Το μίσος δεν είναι ασθένεια, είναι απόφαση. Και δεν είναι ο μόνος», σημείωσε ο Σάτσα Λόμπο στο περιοδικό Spiegel.

Εν τω μεταξύ, δύο αλιευτικά που μετέφεραν 114 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έφθασαν χθες στη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο. Παρά το γεγονός ότι η βάση είναι βρετανικό έδαφος, η Βρετανία έχει συνάψει συμφωνίες με την Κύπρο με βάση τις οποίες την ευθύνη για τους πρόσφυγες αναλαμβάνει η Κύπρος. Η βάση στο Ακρωτήρι έχει επιτελέσει ρόλο σε πολλές βρετανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στη Συρία, χώρες από τις οποίες προέρχεται η πλειονότητα των προσφύγων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή