Συνάντηση Ασαντ – Πούτιν για επίλυση του Συριακού

Συνάντηση Ασαντ – Πούτιν για επίλυση του Συριακού

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανατροπή των δεδομένων στη Συρία, ως αποτέλεσμα της ρωσικής επέμβασης, ήρθε να υπογραμμίσει η ξαφνική επίσκεψη του Μπασάρ Ασαντ στο Κρεμλίνο, όπου ο Σύρος πρόεδρος συναντήθηκε, το βράδυ της Τρίτης, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η είδηση της συνάντησης των δύο ανδρών ανακοινώθηκε το πρωί της Τετάρτης από τη Μόσχα και τη Δαμασκό. Ηταν το πρώτο ταξίδι του Ασαντ στο εξωτερικό από την έναρξη του εμφύλιου πολέμου στη χώρα του, το 2011 –οι φήμες έλεγαν ότι δεν έφευγε από τη Δαμασκό γιατί φοβόταν ανακτορικό πραξικόπημα– και η πρώτη συνάντησή του με τον Πούτιν από το 2007. Τόσο η πραγματοποίηση της συνάντησης, αυτή καθ’ εαυτήν, όσο και οι δηλώσεις που ακολούθησαν, ενισχύουν τη διάχυτη εντύπωση ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής και των μεγάλων δυνάμεων για την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης.

«Αναφορικά με τη διευθέτηση του προβλήματος στη Συρία, θέση μας είναι ότι τα θετικά αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα δημιουργήσουν τη βάση για να επεξεργαστούμε, στη συνέχεια, τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση, βάσει ενός πολιτικού σχεδίου που θα εμπλέκει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εθνικές και θρησκευτικές», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια της συνάντησης. Από την πλευρά του, ο Μπασάρ Ασαντ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια της Ρωσίας στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και αναγνώρισε πως «η όποια στρατιωτική δράση πρέπει να συνοδευτεί από πολιτικά βήματα». Προσέθεσε, δε, ότι «ολόκληρο το έθνος θέλει να συμμετάσχει στη συζήτηση για το μέλλον του και όχι μόνο το κυβερνών κόμμα» – δήλωση η οποία προδιαθέτει για μοίρασμα της εξουσίας με ομάδες της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο μιας μεταβατικής περιόδου.

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, απέφυγε να σχολιάσει εάν οι δύο άντρες συζήτησαν το ακανθώδες θέμα που αφορά την παραίτηση του Ασαντ. Μία ημέρα νωρίτερα, η Τουρκία, ένας από τους πιο σφοδρούς πολέμιους του Ασαντ, είχε αφήσει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτεί την παραμονή του Σύρου προέδρου στο αξίωμά του για μια μεταβατική περίοδο περίπου έξι μηνών. Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έσπευσε να διευκρινίσει πως η απομάκρυνση του Σύρου προέδρου αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική επίλυση του προβλήματος.

Χθες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Ταγίπ Ερντογάν για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ασαντ. Οπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Ρώσο ομόλογό του τη σημασία που αποδίδει η Αγκυρα στην ανάγκη να αντιμετωπισθούν «όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους». Μια αναφορά, που παραπέμπει εμμέσως και στην κουρδική πολιτοφυλακή του YPG, η οποία αντιμετωπίζεται από την Τουρκία ως «τρομοκρατική» οργάνωση.

Τις τουρκικές ανησυχίες για το κουρδικό πρόβλημα ήρθε να ενισχύσει μια άλλη εξέλιξη, στη βόρεια Συρία. Οπως ανακοίνωσε χθες το κόμμα PYD, ένοπλη πτέρυγα του οποίου είναι η πολιτοφυλακή YPG, οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας ανακήρυξαν σε «καντόνι» την περιοχή γύρω από την πόλη Τελ Αμπιάντ, την οποία κατέλαβαν τον περασμένο Ιούνιο. Πρόκειται για το τέταρτο «καντόνι» που ανακηρύσσουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία, συνδέοντας μέσω του Τελ Αμπιάντ το Κομπάνι, στα δυτικά, με την περιοχή Τζαζίρα, στα ανατολικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή