Αποδοκιμασίες για την προκλητική δήλωση Νετανιάχου

Αποδοκιμασίες για την προκλητική δήλωση Νετανιάχου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ολοκαύτωμα δεν ήταν ιδέα του Χίτλερ αλλά ενός… Παλαιστίνιου ηγέτη! Δανεισμένη από το οπλοστάσιο αναθεωρητών ιστορικών, που έχουν καταδικαστεί από τη μεγάλη πλειονότητα των συναδέλφων τους, η προκλητική αυτή άποψη διατυπώθηκε χθες από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Μιλώντας από το βήμα του Σιωνιστικού Συνεδρίου, στην Ιερουσαλήμ, λίγες ώρες προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε σε σειρά επιθέσεων μουσουλμάνων εναντίον Εβραίων στην κατεχόμενη από τους Βρετανούς Παλαιστίνη, τη δεκαετία του 1920. Ο Νετανιάχου –γιος ιστορικού ο ίδιος– υποστήριξε ότι αυτές οι επιθέσεις υποκινήθηκαν από τον μεγάλο μουφτή της Ιερουσαλήμ, Χατζ Αμίν αλ Χουσέινι, ο οποίος αργότερα, το 1941, συναντήθηκε με τον Χίτλερ στο Βερολίνο. Αναφερόμενος σε αυτήν τη συνάντηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε: «Ο Χίτλερ δεν ήθελε εκείνη την εποχή να εξολοθρεύσει τους Εβραίους. Ηθελε να τους απελάσει. Ο Χουσέινι όμως του είπε ότι, αν ακολουθούσε την επιλογή της απέλασης, οι Εβραίοι θα πήγαιναν στην Παλαιστίνη. Τι πρέπει λοιπόν να κάνω, αναρωτήθηκε ο Χίτλερ. Και ο Χουσέινι του είπε: Να τους κάψεις»!

Η τοποθέτηση του Νετανιάχου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων. «Είναι μια θλιβερή σελίδα στην Ιστορία. Ο ηγέτης του Ισραήλ μισεί τόσο πολύ τους γείτονές του, που είναι πρόθυμος να αθωώσει τον πιο διαβόητο εγκληματία στην Ιστορία, τον Αδόλφο Χίτλερ, δολοφόνο έξι εκατομμυρίων Εβραίων», δήλωσε ο Σαέμπ Ερεκάτ, γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Αλλά και στο ίδιο το Ισραήλ δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. «Ασφαλώς δεν ήταν ο Χουσέινι εκείνος που επινόησε την Τελική Λύση. Αυτή υπήρξε το εξαμβλωματικό πνευματικό παιδί του ίδιου του Αδόλφου Χίτλερ», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ο Μοσέ Γιαλόν, υπ. Αμυνας της χώρας και στενός συνεργάτης του Νετανιάχου.

Από την πλευρά της, η Ντίνα Πόρατ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και υπ’ αριθμόν ένα ιστορικός στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, υπενθύμισε πως η συνάντηση Χουσέινι – Χίτλερ έλαβε χώρα την 28η Νοεμβρίου 1941, ενώ η συστηματική εξόντωση των Εβραίων είχε αρχίσει τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου και είχε προαναγγελθεί από τον Χίτλερ δύο χρόνια νωρίτερα.

Την αποδοκιμασία της για τις δηλώσεις Νετανιάχου εξέφρασε και η γερμανική κυβέρνηση διά στόματος του Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπροσώπου Τύπου της καγκελαρίου Μέρκελ. «Ολοι γνωρίζουν την ιστορία της φονικής, φυλετικής μανίας των ναζί… Γνωρίζουμε ότι η ευθύνη γι’ αυτό το έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας είναι γερμανική και πολύ πολύ δική μας», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κάλεσε τις ηγεσίες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων να συμβάλουν στην εκτόνωση του κύματος φονικής βίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Οκτωβρίου, αποφεύγοντας «κηρύγματα μίσους» και επανερχόμενοι στο τραπέζι «ουσιαστικών διαπραγματεύσεων». Ο Μπαν συναντήθηκε χθες στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Τέλος, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έναν νεαρό Παλαιστίνιο που τραυμάτισε με μαχαίρι στρατιώτη και τραυμάτισαν μία ομοεθνή του, η οποία επιχείρησε να επιτεθεί σε εποίκους, στη Δυτική Οχθη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή