Μια άλλη μεταναστευτική κρίση περνάει απαρατήρητη

Μια άλλη μεταναστευτική κρίση περνάει απαρατήρητη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες να έχουν χυθεί τόνοι μελανιού για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, αλλά μια άλλη αντίστοιχη τραγωδία από την Κεντρική Αμερική με προορισμό τις ΗΠΑ περνάει σχεδόν απαρατήρητη. Ανθρωποι επιβιβάζονται σε κάποιο βαγόνι εμπορικής αμαξοστοιχίας, γνωστής με το παρατσούκλι «Το Τέρας», στη μεξικανική πολιτεία της Οαχάκα, με κίνδυνο να πέσουν, χάνοντας κάποιο άκρο, ακόμη και τη ζωή τους.

Παιδιά ηλικίας μέχρι 8 ετών εντοπίζονται ως λαθρεπιβάτες στο τρένο. Με αυτήν την εικόνα αρχίζει τη διήγησή του ο Τζόζεφ Σορεντίνο, συγγραφέας και φωτορεπόρτερ, ο οποίος έχει περάσει τουλάχιστον 12 χρόνια στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού να περιγράφει το μεταναστευτικό πρόβλημα. Σύμφωνα με στοιχεία από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Μεξικό, πρόσφυγες από γειτονικές χώρες συρρέουν στο εγγύτερο σύνορο με τις ΗΠΑ. Ολοι τους ελπίζουν πως κάποια στιγμή θα φτάσουν στη Γη της Επαγγελίας. Το γεγονός ότι ελάχιστοι συλλαμβάνονται από τις αμερικανικές αρχές, οφείλεται στο ότι το Μεξικό απελαύνει όλο και περισσότερους πλέον, ενώ αρκετοί εξ αυτών πέφτουν θύματα συμμοριών, καρτέλ ναρκωτικών ή δύσκολων περασμάτων, που έχουν γίνει εξίσου επικίνδυνα με τον διάπλου της Μεσογείου.

Ο Σορεντίνο πέρασε επτά εβδομάδες στο Μεξικό, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2015, πραγματοποιώντας συνεντεύξεις με πρόσφυγες από την Κεντρική Αμερική, που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής από την Οαχάκα μέχρι την Πόλη του Μεξικού. Αν και πολλοί ανέφεραν ως αιτία φυγής από τη χώρα τους τα οικονομικά προβλήματα, σχεδόν όλοι έκαναν λόγο για τη βία, που τους εξώθησε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Θύτες είναι συνήθως οι δύο πιο άγριες συμμορίες, Μάρα 18 και Μάρα Σαλβατρούχα.

Η Γουατεμάλα, η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ έχουν από τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο. Πολλοί μετανάστες τού εξήγησαν ότι υποχρεώθηκαν να πληρώσουν χρήματα στις συμμορίες αυτές για να ανοίξουν ή να λειτουργήσουν μια επιχείρηση, ακόμη και για να ζήσουν σε μια συγκεκριμένη γειτονιά. Σε αντίθετη περίπτωση η συμμορία θα σκοτώσει τα παιδιά τους. Οι ίδιες συμμορίες στρατολογούν νέους άνδρες κι αν αρνηθούν, οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους δολοφονούνται υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Χαρακτηριστική είναι η ιστορία μιας 22χρονης από τη Γουατεμάλα, που διέσχισε μόνη της το Μεξικό με το λεωφορείο, τα πόδια και το τρένο. Εκεί μια συμμορία, η Μάρα, επειδή είχαν τατουάζ, έκλεψε όλα της τα χρήματα και τα παπούτσια της. Ετσι αναγκάστηκε να συνεχίσει το ταξίδι της κρεμασμένη από την οροφή του τρένου και μετά ξυπόλυτη για να φτάσει στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή