Χίλαρι: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τη Βεγγάζη

Χίλαρι: Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τη Βεγγάζη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τα συμβάντα στη Βεγγάζη το 2012, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη, καταθέτοντας στην ειδική επιτροπή του Κογκρέσου για τα γεγονότα στη λιβυκή πόλη.

Η Κλίντον δήλωσε ότι βρίσκεται ενώπιον της επιτροπής σε ένδειξη τιμής προς την υπηρεσία που προσέφεραν οι τέσσερις Αμερικανοί που σκοτώθηκαν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι εκείνο το θλιβερό συμβάν του 2012 δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει την αμερικανική δράση σε ολόκληρο τον κόσμο. «Οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν μία προεξάρχουσα δύναμη σε έναν επικίνδυνο κόσμο και οι διπλωμάτες μας πρέπει να εξακολουθήσουν να μας εκπροσωπούν σε επικίνδυνα μέρη. Οταν οι ΗΠΑ απουσιάζουν από τα σημεία της αστάθειας, υπάρχουν συνέπειες», είπε η κ. Κλίντον. Επίσης, τόνισε ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων το 2012, επισημαίνοντας ότι η επιτροπή «πρέπει να θέσει την εθνική ασφάλεια πάνω από την πολιτική και την ιδεολογία», ενώ ζήτησε από το Κογκρέσο να είναι αρωγός όπως συνέβη και με προηγούμενες τραγωδίες.

Η πολυαναμενόμενη κατάθεσή της ακολουθεί πολλούς μήνες έντονων αντιπαραθέσεων σχετικά με τη χρήση του προσωπικού της σέρβερ για την αποστολή ηλεκτρονικών επιστολών που αφορούσαν τις εργασίες του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Πρόκειται για μία υπόθεση που έφτασε στο προσκήνιο εν μέρει εξαιτίας της εμμονής της επιτροπής του Κογκρέσου να μελετήσει τα επίσημα αρχεία της. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι μοναδικός στόχος της επιτροπής είναι η αμαύρωση της εικόνας της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ σε μία κρίσιμη πολιτική στιγμή.

Η επιτροπή αφιέρωσε περισσότερους από δεκαεπτά μήνες αναζητώντας την αλήθεια σχετικά με τον θάνατο του Κρίστοφερ Στίβενς, πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη και τριών άλλων Αμερικανών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν ισλαμιστές, οπλισμένοι με αυτόματα, χειροβομβίδες και όλμους, εισέβαλαν στο οικοδομικό συγκρότημα της αμερικανικής αποστολής στη Βεγγάζη. Τα μέλη της επιτροπής που προέρχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζουν ότι δεν έχει μείνει τίποτα περισσότερο να αποκαλυφθεί, σχετικά με τα συμβάντα της Βεγγάζης, από όσα έχουν ήδη αποκαλυφθεί από τις προηγούμενες επιτροπές.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Τρέι Γκάουντι, Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Νότιας Καρολίνας, προσπάθησε να πείσει την κ. Κλίντον ότι το Σώμα «δεν ερευνά την υπουργό Κλίντον» ούτε τους ισχυρισμούς για τον χειρισμό των απόρρητων πληροφοριών, αλλά μόνον τα γεγονότα και τις αποφάσεις που ελήφθησαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτά. Αντιθέτως, ο Ελίτζα Κάμινγκς, βουλευτής του Μέριλαντ από το Δημοκρατικό Κόμμα, μίλησε για ένα κομματικό κυνήγι μαγισσών που οργάνωσαν οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου και ζήτησε, μάλιστα, να μπει τέλος σε αυτό το «ταξίδι για ψάρεμα που γίνεται με τα χρήματα των φορολογουμένων».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή