ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικά χαμηλά ποσοστά της γερμανικής κυβέρνησης

istorika-chamila-pososta-tis-germanikis-kyvernisis-2107353

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πίεση για ταχεία υπογραφή συμφωνίας, με στόχο τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, με τα δημοσκοπικά ποσοστά του κυβερνώντος συνασπισμού να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «FAZ», μόλις 38% των Γερμανών θα ψήφιζαν υπέρ της κυβέρνησης CDU – CSU, το χαμηλότερο ποσοστό του συνασπισμού από την εκλογή της κ. Μέρκελ για την τρίτη θητεία της το 2013.

Παρότι τα ποσοστά δημοτικότητας της κ. Μέρκελ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με 81% των μελών του CDU να δηλώνουν ότι επιθυμούν να την δουν υποψήφια του κόμματος στις εκλογές του 2017, αδιαμφισβήτητη παραμένει η ενίσχυση ακροδεξιών οργανώσεων στη χώρα, όπως του αντι-ισλαμικού κινήματος Pegida και του ευρωσκεπτικιστικού, ξενοφοβικού AfD.

Σύμφωνα με χθεσινή προειδοποίηση των ομοσπονδιακών αστυνομικών αρχών, ακροδεξιοί απειλούν με νέες επιθέσεις εναντίον πολιτικών προσώπων. Το Σάββατο, η υποψήφια δήμαρχος της Κολωνίας, Ενριέτε Ρέκερ, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά στον λαιμό. Η Ρέκερ, η οποία τελικά εξελέγη, αναμένεται να αναρρώσει πλήρως. Η ομοσπονδιακή αστυνομία ανέφερε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν καταγραφεί 285 επιθέσεις σε ξενώνες προσφύγων, από 198 συνολικά το 2014.

Στο μεταξύ, για συστηματική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα κέντρα κράτησης προσφύγων της Τσεχίας, έκανε λόγο χθες ο επικεφαλής της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR), Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσέιν, αποκαλύπτοντας την παράτυπη κράτηση προσφύγων για 90 ημέρες, τη διενέργεια σωματικών ελέγχων σε αναζήτηση  χρημάτων και τη «δέσμευση» των ποσών αυτών για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα αυτά.

Απειλή κατά της δημοκρατίας χαρακτήρισε χθες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν την απόφαση Ευρωπαίων ηγετών να επιτρέψουν την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ε.Ε. χωρίς να συμβουλευθούν τους ψηφοφόρους.