«Πόλεμο» κηρύσσει ο Αντ. Κόστα

«Πόλεμο» κηρύσσει ο Αντ. Κόστα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. «Ασκοπη πολιτική κρίση» πυροδότησε ο Πορτογάλος πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, στην προσπάθειά του να επαναφέρει στη ζωή την κυβέρνηση του κεντροδεξιού Πέδρο Πάσος Κοέλιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα. Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, οι Σοσιαλιστές του Κόστα αποφάσισαν «να μη δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης σε οποιοδήποτε κυβερνητικό πρόγραμμα εξακολουθεί τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης».

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας που θα σχηματίσει ο Κοέλιο έχει μεγάλες πιθανότητες να μην πάρει ψήφο εμπιστοσύνης όταν προσέλθει ενώπιον της νέας Βουλής, στις αρχές Νοεμβρίου.

Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ο κεντροδεξιός συνασπισμός των Κοέλιο και Πόρτας είχε συγκεντρώσει το 38% των ψήφων, ποσοστό που δεν επιτρέπει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αντιθέτως, οι Σοσιαλιστές σε συνδυασμό με τα δύο κόμματα της Αριστεράς που βγήκαν ενισχυμένα από τις κάλπες (Κομμουνιστικό Κόμμα και Μπλοκ της Αριστεράς) συγκεντρώνουν 122 από τις 230 έδρες της πορτογαλικής Βουλής. «Η πολιτική επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος δίνει εντολή στον γενικό γραμματέα να εξακολουθήσει τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία» για το πρόγραμμα της συγκυβέρνησης με τα δύο κόμματα της Αριστεράς και τους Πράσινους, ανακοίνωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Είναι ακατανόητο γιατί ο πρόεδρος όρισε έναν πρωθυπουργό για τον οποίο γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή», είπε ο Κόστα.

«Λόγω παράδοσης»

Στο δραματικό διάγγελμά του, το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα ανακοίνωσε ότι αναθέτει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Συντηρητικό Πάσος Κοέλιο «επειδή η παράδοση της χώρας επιτάσσει να δίδεται η εντολή στον επικεφαλής του πρώτου κόμματος». Παράλληλα όμως, ο Πορτογάλος πρόεδρος πήρε ξεκάθαρη θέση εναντίον των δύο κομμάτων της Αριστεράς, τα οποία έχουν επικρίνει τη συμμετοχή της Πορτογαλίας στην Eυρωζώνη. «Εξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ, το μέλλον της Πορτογαλίας θα είναι καταστροφικό», είπε ο Σίλβα. «Είναι καθήκον μου να κάνω τα πάντα για να αποφύγω να δοθούν λάθος σημάδια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επενδυτές και αγορές».

Ο πρόεδρος Σίλβα χαρακτήρισε «ακατανόητη» τη στάση των Σοσιαλιστών και τους κάλεσε να έρθουν σε συνεννόηση με την Κεντροδεξιά, προκειμένου να δημιουργηθεί φιλοευρωπαϊκός πόλος.«Εγώ έκανα το καθήκον μου, τώρα η ευθύνη βαρύνει τους βουλευτές», σημείωσε κλείνοντας.

Η Πορτογαλία δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά η διεθνής επιτήρηση της χώρας και οι πολιτικές λιτότητας εξακολουθούν μέχρις ότου το δημόσιο χρέος της μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ.

Οι Σοσιαλιστές και τα κόμματα της Αριστεράς έχουν επικρίνει σφοδρά την πολιτική του Κοέλιο, η οποία δρέπει επαίνους στις Βρυξέλλες αλλά οδηγεί μεγάλη μερίδα της πορτογαλικής νεολαίας στην οδό της μετανάστευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή