Δεν γνώριζε για την έφοδο των ΗΠΑ η Βαγδάτη

Δεν γνώριζε για την έφοδο των ΗΠΑ η Βαγδάτη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βαγδάτη δεν είχε ενημερωθεί για την κοινή στρατιωτική επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κουρδικής Αυτόνομης Περιοχής του βορείου Ιράκ, κατά την οποία απελευθερώθηκαν 69 κρατούμενοι του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό αποκάλυψε χθες το ιρακινό υπουργείο Αμυνας αναφορικά με τη θεαματική επιχείρηση που έλαβε χώρα τα χαράματα της Πέμπτης στην πόλη Χαουίτζα του βορείου Ιράκ.

Η συντονισμένη επιχείρηση σηματοδότησε μιαν αλλαγή στο επιχειρησιακό δόγμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν απομείνει στο Ιράκ, μετά την αποχώρηση του κύριου όγκου τους, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2011. Για πρώτη φορά, Αμερικανοί στρατιώτες ενεπλάκησαν σε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ μέχρι τότε περιορίζονταν σε καθήκοντα εκπαίδευσης και βοήθειας των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων. Στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης, ο πρώτος που έχασε τη ζωή του αντιμετωπίζοντας το Ισλαμικό Κράτος στο πεδίο της μάχης.

«Μάθαμε γι’ αυτήν την υπόθεση από τα μέσα ενημέρωσης. Πήραν μέρος μόνον οι (Κούρδοι μαχητές) πεσμεργκά και οι Αμερικανοί, ενώ το υπουργείο Αμυνας δεν είχε ιδέα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Ταχσίν Ιμπραΐμ Σαντίκ, εκπρόσωπος Τύπου του ιρακινού υπουργείου Αμυνας.

Η ασυνεννοησία μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσιγκτον για την επιχείρηση στη Χαουίτζα φέρνει στο προσκήνιο την έλλειψη εμπιστοσύνης των Αμερικανών για τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ιράκ, ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, ζήτησε την αναδιάρθρωση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες εμφανίζονται κατακερματισμένες, με ανεξάρτητες διοικήσεις του κυβερνητικού στρατού, των σιιτικών πολιτοφυλακών και των Κούρδων πεσμεργκά, οι οποίες δυσκολεύονται να συντονιστούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Αποτέλεσμα της κεραυνοβόλας επιχείρησης στη Χαουίτζα ήταν να απελευθερωθούν από τη φυλακή που διατηρούσε στην πόλη το Ισλαμικό Κράτος 60 κρατούμενοι, οι οποίοι επρόκειτο να εκτελεστούν και να ταφούν σε τέσσερις ομαδικούς τάφους. Παρόμοιες φυλακές διατηρεί το Ισλαμικό Κράτος σε αρκετές φυλακές, στις πόλεις και τα χωριά του Ιράκ που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του.

Μέχρι χθες δεν είχαν διευκρινιστεί οι λόγοι που οδήγησαν τους Αμερικανούς σε αυτή την υψηλού ρίσκου επιχείρηση απελευθέρωσης, ειδικά στη Χαουίτζα. Εκπρόσωπος της CIA αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι απελευθερωθέντες κρατούμενοι είχαν σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση. Το Ισλαμικό Κράτος ισχυριζόταν ότι αρκετοί από αυτούς ήταν πράκτορες ξένης δύναμης.

Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι απελευθερωθέντες ήταν Κούρδοι, αργότερα όμως επιβεβαιώθηκε από την ιρακινή κυβέρνηση ότι επρόκειτο για Αραβες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 20 μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Οι υπόλοιποι ήταν κάτοικοι της περιοχής και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι κατηγορούνταν για κατασκοπεία. Πέντε ένοπλοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αιχμαλωτίσθηκαν και πολλοί άλλοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πραγματοποίησαν χθες 16 αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό. Επλήγησαν στόχοι του Ισλαμικού Κράτους σε επτά ιρακινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μοσούλης και του Ραμάντι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή