Περιζήτητοι οι δίσκοι με εθνικιστικά τραγούδια

Περιζήτητοι οι δίσκοι με εθνικιστικά τραγούδια

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ένας μετά τον άλλον, οι Παλαιστίνιοι έφηβοι που επισκέπτονται το κατάστημα μουσικής και δώρων True Love ζητούν το ίδιο πράγμα: τους νεότερους δίσκους με εθνικιστικά τραγούδια. Ο ιδιοκτήτης τούς δίνει γρήγορα CD από το απόθεμα που διατηρεί εδώ και κάποιο διάστημα στον πάγκο του. «Η Ιερουσαλήμ αιμορραγεί» ονομάζεται ένα από τα άλμπουμ, το οποίο περιέχει το δυσοίωνο «Μαχαίρωσε, μαχαίρωσε» (It’an, It’an). «Οταν ακούω αυτή τη μουσική αισθάνομαι ότι βράζω», σχολίασε ένας πελάτης, ο 15χρονος Καντίρ Αμπού Λεΐλ. Τα τραγούδια τον παρακινούν να συμμετέχει σχεδόν καθημερινά σε διαδηλώσεις, όπου πετάει πέτρες κατά των Ισραηλινών στρατιωτών.

Οι μουσικοί της Δυτικής Οχθης συνθέτουν όλο και περισσότερα πολεμικά και βίαια άσματα, ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο κύμα φονικών επιθέσεων εναντίον Εβραίων. Καθώς τα περισσότερα τραγούδια δημοσιεύονται και διαμοιράζονται στο YouTube και στο Facebook, δημιουργείται ένα σάουντρακ της Ιντιφάντα, που συνοδεύεται από οπτικό υλικό από πρόσφατες επιθέσεις. «Μαχαίρωσε τους Σιωνιστές και πες ότι ο Θεός είναι μεγάλος», διακηρύττει ένα από τα τραγούδια, ενώ ένα δεύτερο καλεί για τη συνέχιση της Ιντιφάντα, με βιντεοκλίπ τη βιντεοσκοπημένη επίθεση μιας Παλαιστίνιας με μαχαίρι κατά ένοπλων Ισραηλινών στρατιωτών.

Ο δημιουργός του «Συνεχίστε την Ιντιφάντα» και άλλων τεσσάρων τραγουδιών, Αντνάν Μπαλαουένεχ, δηλώνει ότι τη στιγμή «που είδε στην τηλεόραση τους στρατιώτες να πυροβολούν τη νεαρή Παλαιστίνια, αμέσως ένιωσε ότι έπρεπε να γράψει κάτι για να εμψυχώσει τον λαό της Παλαιστίνης». Οι Παλαιστίνιοι παραδοσιακά δημιουργούν μουσική διαμαρτυρίας από την εποχή της εξέγερσης ενάντια στους Βρετανούς τη δεκαετία του 1930. Υπάρχουν πένθιμα ποιήματα για την απελευθέρωση της γης τους και φλογερά τραγούδια-ύμνοι για πολιτικά κόμματα.

Αρκετοί ειδικοί στην παλαιστινιακή μουσική σχολιάζουν ότι το μέγεθος και το στυλ της παραγωγής νέων έργων είναι ασυνήθιστο. Κάποιοι επικροτούν τις συνθέσεις ως έναν εποικοδομητικό και δημιουργικό τρόπο αντίστασης ενάντια στο Ισραήλ. Αλλοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι δίνουν στον εχθρό περισσότερες αφορμές για υποκίνηση βίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή