Θύματα βίας οι γυναίκες και τα παιδιά

Θύματα βίας οι γυναίκες και τα παιδιά

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη «ζούγκλα», τον τριτοκοσμικό αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων του Καλαί, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα στηθούν μερικές σκηνές με θέρμανση, ειδικά για γυναίκες και παιδιά. Στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα στον Βοτανικό (όχι όμως και στη Λέσβο) υπάρχει ειδικός χώρος για οικογένειες με μικρά παιδιά, διαχωρισμένος από τον χώρο στον οποίο διαμένουν οι άνδρες που ταξιδεύουν μόνοι. Τα μέτρα αυτά είναι ελάχιστα σε σύγκριση με τους τεράστιους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά και οι γυναίκες στη μεγάλη προσφυγική διαδρομή προς τη Βόρεια Ευρώπη.

«Ηταν βράδυ και η 15χρονη Λαγιάν περίμενε στην ουρά για την τουαλέτα στην ΠΓΔΜ όταν κάποιος την άρπαξε από τον καρπό και προσπάθησε να της κλείσει το στόμα. Εκείνη ούρλιαξε με όλη της τη δύναμη και ο άνδρας, που μάλλον ήταν ντόπιος, τράπηκε σε φυγή», περιγράφει η δημοσιογράφος Τζίνα Μουρ, η οποία ερεύνησε το ζήτημα των απροστάτευτων παιδιών και γυναικών κατά μήκος της διαδρομής. Η Μουρ κατέγραψε τραγικές ιστορίες που εκτυλίχθηκαν στη Σερβία, στην Ουγγαρία και σε άλλους σταθμούς τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τι συμβαίνει, αλλά αυτό που έχουμε μάθει σε όλες τις ανθρωπιστικές κρίσεις είναι ότι μεγάλη μερίδα των γυναικών και των κοριτσιών που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη βία, πέφτουν θύματα βίας στη διαδρομή, αλλά και όταν φθάσουν στο θεωρούμενο “ασφαλές καταφύγιο”» είπε ο Ντένι Ρόμπι, στέλεχος της Επιτροπής για της Γυναίκες Πρόσφυγες που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. «Αυτή είναι μία ιστορία για την οποία δεν μιλάει πραγματικά κανείς».

Ενα από τα χαρακτηριστικά του προσφυγικού κύματος στην Ευρώπη είναι η ταχύτητα με την οποία οι πρόσφυγες προσπαθούν να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους, φοβούμενοι πως τα σύνορα θα κλείσουν. Πολλοί δεν σταματούν ακόμη και όταν έχουν απόλυτη ανάγκη ιατρικής φροντίδας, πολύ περισσότερο δεν σταματούν για να εμπλακούν σε μια γραφειοκρατική διαδικασία καταγγελιών σε χώρες τις οποίες θέλουν να εγκαταλείψουν, σε γλώσσες που δεν γνωρίζουν. Επιπλέον, στις χαοτικές συνθήκες που επικρατούν στο προσφυγικό καραβάνι, πολλά παιδιά χωρίζονται από τις οικογένειές τους, αποτελώντας έτσι εύκολα θύματα.

Το ίδιο ισχύει για όσα παιδιά ταξιδεύουν εξαρχής μόνα. Ακόμη και στην ουρά για την καταγραφή προσφύγων στο Βερολίνο χάθηκε πριν από δύο εβδομάδες τρίχρονο αγοράκι, το οποίο ακόμη αναζητείται.

«Θα θέλαμε να σημάνουμε συναγερμό», είπε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ.«Οι Αρχές πρέπει να φροντίσουν για την προστασία των πιο ευάλωτων».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή