ΚΟΣΜΟΣ

Ζιμπάμπουε: Μαζική δηλητηρίαση ελεφάντων, 22 ζώα βρέθηκαν νεκρά

zimpampoye-maziki-dilitiriasi-elefanton-22-zoa-vrethikan-nekra-2107904

Τον εντοπισμό 22 νεκρών ελεφάντων ανακοίνωσαν οι Αρχές ασφαλείας των εθνικών πάρκων της Ζιμπάμπουε. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των πάρκων της χώρας, ο θάνατός τους οφείλεται σε δηλητηρίαση από λαθροθήρες.

Επειτα από αυτή την εξέλιξη, οι ελέφαντες που έχουν βρεθεί δηλητηριασμένοι από τον Σεπτέμβριο στη χώρα ανέρχονται στους 62, ενώ όπως είπε η κ. Ουασάγια, οι λαθροθήρες μάλλον χρησιμοποίησαν κυάνιο.

«Βρήκαμε 22 νεκρούς ελέφαντες στη ζώνη της Σιαναματέλα», κοντά στο Χουάνγκε, στο δυτικό τμήμα της χώρας, το κύριο καταφύγιο της Ζιμπάμπουε, «και μέχρι σήμερα έχουμε βρει 35 χαυλιόδοντες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος των πάρκων Κάρολαϊν Ουασάγια.

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, οι ελέφαντες δηλητηριάστηκαν με κυάνιο», διευκρίνισε.

«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις ώστε να επιβάλλονται αποτρεπτικά πρόστιμα σε αυτούς που συλλαμβάνονται να έχουν στην κατοχή τους δηλητήριο όπως το κυάνιο. Δεν μπορούμε να χάνουμε την πανίδα μας σε έναν τόσο ανησυχητικό βαθμό», πρόσθεσε.

Εδώ και λιγότερο από δύο εβδομάδες 26 ελέφαντες βρέθηκαν δηλητηριασμένοι έξω από το πάρκο του Χουάνγκε και στο Τζιμπανίνι, όχι μακριά από τα σύνορα με την Μπουτσουάνα. Επίσης τον περασμένο μήνα, τουλάχιστον 14 ελέφαντες είχαν την ίδια τύχη.

Οι λαθροθήρες σκοτώνουν τους ελέφαντες για τους χαυλιόδοντές τους, οι οποίοι πωλούνται στη μαύρη αγορά, κυρίως την κινεζική. Σε 30.000 ως 40.000 υπολογίζονται οι ελέφαντες που σκοτώνονται ετησίως στην Αφρική για να τροφοδοτηθεί το λαθρεμπόριο αυτό, θέτοντας σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμα την επιβίωση του είδους.

Πέρυσι περισσότεροι από 300 ελέφαντες είχαν δηλητηριαστεί με κυάνιο που είχε τοποθετηθεί κοντά σε σημεία στα οποία πηγαίνουν για να πιουν νερό στη Ζιμπάμπουε.