Η Μόσχα αναζητά πολιτική λύση

Η Μόσχα αναζητά πολιτική λύση

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν μήνα μετά την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών της στη Συρία και μία εβδομάδα ύστερα από την αιφνιδιαστική επίσκεψη του προέδρου Μπασάρ Ασαντ στη Μόσχα, η Ρωσία κλιμακώνει τις προσπάθειές της στο διπλωματικό επίπεδο για την προώθηση πολιτικής λύσης στο συριακό πρόβλημα. Οπως ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η χώρα του συνεργάζεται με την Αίγυπτο στην προσπάθεια σχηματισμού αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία θα μπορούσε να λάβει μέρος σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την επιδιωκόμενη πολιτική λύση. «Είχαμε συναντήσεις με εκπροσώπους ομάδων της αντιπολίτευσης στη Μόσχα, ενώ και η Αίγυπτος οργάνωσε συναντήσεις με άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης στο Κάιρο. Βρισκόμαστε σε επαφή με την Αίγυπτο, προκειμένου να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, με στόχο τον σχηματισμό μιας αντιπροσωπευτικής διαπραγματευτικής ομάδας της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Το άνοιγμα της Μόσχας προς τη συριακή αντιπολίτευση απέκτησε νέα δυναμική το περασμένο Σάββατο, όταν ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε για πρώτη φορά ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στρατιωτικά και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) στον αγώνα του εναντίον των τζιχαντιστών. Η δήλωση Λαβρόφ ερμηνεύθηκε ως αλλαγή πολιτικής, δεδομένου ότι ο FSA –χαλαρός συνασπισμός ένοπλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων– υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και έχει ως στόχο την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Ακολούθησε η αποκάλυψη του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ ότι αντιπροσωπείες αντικαθεστωτικών που μιλούσαν εξ ονόματος του FSA έχουν ήδη επισκεφθεί τη Μόσχα για διαβουλεύσεις.

Τις πληροφορίες της ρωσικής πλευράς περί επαφών με τον FSA διέψευσαν σε δυτικά πρακτορεία ειδήσεων στελέχη της ένοπλης, συριακής αντιπολίτευσης. Επανερχόμενος στο θέμα, κατόπιν ερώτησης δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ παραπονέθηκε ότι «υπάρχει έλλειψη αλληλεπίδρασης με τους (Δυτικούς) εταίρους μας, η οποία θα βοηθούσε να προσδιορίσουμε τις μετριοπαθείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με τις οποίες θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν απέφυγε να απαντήσει σε ρεπορτάζ Δυτικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία, επικαλούμενα ανώνυμους Ρώσους αξιωματούχους, έφεραν τη Μόσχα να επεξεργάζεται σχέδιο ειρήνευσης στη Συρία, το οποίο θα προβλέπει ρωσικές εγγυήσεις στον πρόεδρο Ασαντ, έτσι ώστε ο τελευταίος να πεισθεί να μη λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, ο Ντιμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι η χώρα του εργάζεται για την προώθηση σχεδίου ειρήνευσης, προσθέτοντας ότι η Ρωσία καλωσορίζει τη συμμετοχή και άλλων χωρών σ’ αυτή την προσπάθεια.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι ένας Ρώσος σμηνίτης αυτοκτόνησε στην αεροπορική βάση Χαμεϊμίμ, στη Συρία, πιθανολογώντας ότι οδηγήθηκε στο διάβημα λόγω ερωτικής απογοήτευσης. Πρόκειται για τον πρώτο Ρώσο στρατευμένο που πεθαίνει στη Συρία από την έναρξη της ρωσικής, αεροπορικής επέμβασης. Οι γονείς του 19χρονου σμηνία, Αλεξάντερ και Σβετλάνα Κοστένκο, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι δεν πιστεύουν την εκδοχή της αυτοκτονίας. Ο θάνατος του Κοστένκο είχε δημοσιοποιηθεί μία ημέρα νωρίτερα από Ρώσους μπλόγκερ, μέσω Διαδικτύου.

Στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι ο τουρκικός στρατός έπληξε θέσεις των Κούρδων μαχητών εντός συριακού εδάφους δύο φορές. «Είχαμε προειδοποιήσει το PYD (κόμμα των Κούρδων της Συρίας) να μην περάσει την κόκκινη γραμμή που έχουμε χαράξει, δυτικά του Ευφράτη», δήλωσε ο Νταβούτογλου. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την οργή του για την προσπάθεια των Κούρδων «να καταλάβουν ολόκληρη τη βόρεια Συρία», μετά την ένταξη της πόλης Τελ Αμπιάντ, την οποία κατέλαβαν τον Ιούνιο, στην «αυτόνομη αρχή» που έχουν δημιουργήσει στον συριακό Βορρά. Σοκ προκάλεσε, τέλος, η αποκάλυψη Σύρων ακτιβιστών ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έδεσαν τρεις αιχμαλώτους σε κολόνες του αρχαιολογικού χώρου της Παλμύρας και στη συνέχεια τους ανατίναξαν. Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την Παλμύρα τον περασμένο Μάιο και από τότε έχει καταστρέψει πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς της αρχαίας πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή