Οι «άσπονδοι φίλοι» της Μέρκελ

Οι «άσπονδοι φίλοι» της Μέρκελ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοτικότητα της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ πέφτει, τα ποσοστά αποδοχής των Χριστιανοδημοκρατών συρρικνώνονται. Η προσφυγική κρίση τσαλακώνει την εικόνα της άτρωτης Αγκελα Μέρκελ και τα γερμανικά ΜΜΕ καταστρώνουν σενάρια επί σεναρίων για τους πιθανούς διαδόχους της. Πρώτος και καλύτερος φιγουράρει ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο έχρισε δυνάμει δελφίνο η εφημερίδα Welt, παρόλο που στο τελευταίο του τεύχος το Spiegel αμφισβητεί κατά πόσον ο Σόιμπλε θα προβεί σε μια τέτοιου είδους «προδοσία».

Κατά τη γερμανική επιθεώρηση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κινείται άνετα μεταξύ πίστης και κριτικής, με αποτέλεσμα να θεωρείται ο πλέον επικίνδυνος «φίλος» της Μέρκελ. Διάφοροι κύκλοι διακινούν ότι θα ήταν έτοιμος να αναλάβει την καγκελαρία σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. «Ξέρει όμως ότι το κόμμα ποτέ δεν θα έριχνε τη Μέρκελ, γι’ αυτό θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία. Παρ’ όλα αυτά είναι σαφές πως έχει στόφα καγκελάριου», γράφει το Spiegel.

Η αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σπάνια ασκεί κριτική στη Μέρκελ για την πολιτική της στο προσφυγικό. Το αντίθετο: πλέκει το εγκώμιό της και υπεραμύνεται της στάσης της. Είναι σωστό να ισχυριστεί κανείς ότι πιθανότατα και η ίδια η Φον ντερ Λάιεν θα ενεργούσε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο εάν ήταν στη θέση της. «Αυτό είναι το σημείο-κλειδί. Πέρα από τις καταγγελίες για λογοκλοπή, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας είναι η μοναδική μαζί με τον Σόιμπλε που θα μπορούσε να διαχειριστεί την κληρονομιά της Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος. Δεν πριονίζει την καρέκλα της προϊσταμένης της, αλλά θα ήταν εκεί, όσο απίθανο κι αν είναι αυτό, για να την αντικαταστήσει σε περίπτωση που χρειαστεί», επισημαίνει το περιοδικό.

Ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής ηγέτης Χορστ Ζεεχόφερ θεωρεί μεγάλο σφάλμα την πολιτική των ανοιχτών θυρών της Μέρκελ, όχι μόνο επειδή το κρατίδιό του είναι αυτό που πλήττεται περισσότερο από τη μαζική είσοδο προσφύγων στη χώρα. Το προσφυγικό θέτει, κατά τη γνώμη του, σε κίνδυνο την ύπαρξη της συντηρητικής παράταξης. Δεν του αρκεί να αλλάξει η Μέρκελ σιωπηρά την πορεία της. Θέλει ένα δημόσιο σημάδι, ώστε να μπορέσει να πει: «Είχα δίκιο!». Με αυτόν τον τρόπο όμως και την επιμονή του πυροδοτεί διενέξεις στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών και ανασφάλεια στους Γερμανούς πολίτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ εθεωρείτο κάποτε εφεδρικός καγκελάριος. Το κύρος του όμως επλήγη, ειδικά μετά την αναποτελεσματικότητά του στον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης. Η ανάθεση του συντονισμού του προβλήματος στον έμπιστο της Μέρκελ, Πέτερ Ατλμάιερ, ισοδυναμούσε περίπου με πρόταση δυσπιστίας κατά του Ντε Μεζιέρ. Στον κατάλογο των άσπονδων φίλων της καγκελαρίου εντάσσονται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Φόλκερ Κάουντερ και οι λιγότερο γνωστοί Χριστιανοδημοκράτες Κλέμενς Μπίνινγκερ, ειδικός σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, και Γιούλια Κλέκνερ, υποψήφια στις προσεχείς εκλογές της Ρηνανίας-Παλατινάτου, τον Μάρτιο του 2016. Η τελευταία επιλέγει θέματα που έχουν ιδιαίτερη απήχηση στο συντηρητικό ακροατήριο, όπως η απαγόρευση της μπούργκας και η θέσπιση ενός νόμου ενσωμάτωσης των προσφύγων, που θα τους υποχρεώνει να συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές και γερμανικές αξίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή